Чому в Україні стрімко дорожчає нерухомість - пояснення експерта
Категорія
Україна
Дата публікації

Чому в Україні стрімко дорожчає нерухомість - пояснення експерта

Чому в Україні стрімко дорожчає нерухомість - пояснення експерта
Джерело:  24 канал

 За підсумками 2018-го року у порівнянні з 2017-м, ціни на житло на первинному ринку нерухомості України зросли на 5,4%, квартири на вторинці за рік здорожчали на 5%. Це підтверджує Державна служба статистики, передає ONLINE.UA з посиланням на "24 Канал".

Що цікаво, архітектор Тарас Годованець називає дані Держстату однозначно заниженими.

Як проектант багатьох житлових комплексів у Києві та Київській області фахівець зазначає, що коригування на ринку нерухомості України за 2018 рік було значно вищим.За його словами, є низка факторів, від яких залежать ціни на квадратні метри у новобудовах. Архітектор виділяє такі основні:

- підвищення вартості будівельних матеріалів – за його даними, у 2018-му вона зросла в середньому на 15-35%;

- за минулий рік також підвищилась вартість робочої сили – на 20-25%;

- інфляція – за даними Держстату, середньорічна інфляція у 2018-му знизилась до 10,9% у порівнянні з 14,4% у 2017-му;

Експерт також зазначив, що на цінах на квадратні метри також позначаться нові державні будівельні норми, зокрема ті, що стосуються проектування та реконструкції.

 Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  в окупованому Донецьку масово віджимають квартири у місцевих жителів, які виїхали на підконтрольну Україні територію.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?