Чому впав долар і чого чекати українцям - пояснення аналітиків
Категорія
Економіка
Дата публікації

Чому впав долар і чого чекати українцям - пояснення аналітиків

Чому впав долар і чого чекати українцям - пояснення аналітиків
Джерело:  24 канал

У 2019 році українська гривня вразила міжнародну спільноту рекордними темпами зростання серед всіх валют світу. Варто звернути увагк на те, що кожна інша валюта впала відносно гривні. Гривня “ввійшла” у 2019 рік за курсом 27 за долар, а “вийшла” з курсом у 24. Наразі українці намагаються зрозуміти, що буде далі з доларом та гривне. Поки експерти відштовхуються від державного бюджету, де на 2020 рік зазначений показник у 27,5 гривні з долар. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "24 Канал".

Що цікаво, у проєкті кошторису, який подавався до першого читання, прогнозували курс на рівні 28,2 грн.

"Це той приблизний вектор на який орієнтуються в бюджетній політиці. Інших орієнтирів для прогнозів зараз просто не може бути. Те, що останніми місяцями відбувається з гривнею – це її аномальне зміцнення, абсолютно не відповідає ні економічній ситуації в країні, ні фінансовому стану", - розповідає економіст Андрій Новак.

Згідно з прогнозами аналітиків JP Morgan, долар зросте до 27 гривень аж в третьому кварталі 2020 року.

  • У першому кварталі – 25,5 гривні за долар,

  • У другому – 26,3 гривні за долар,

  • У третьому – до 27 гривень за долар.

"Якщо облікову ставку знизять, а це вже робили у 2019 і планують робити й надалі, то гривня перестане посилюватися. І навіть послабне та повернеться до 25 за долар. В мене поки два сценарії: один здоровий і тоді я прогнозую курс гривні на 2020 рік в межах 25-26 гривень за долар. Другий – нездоровий, якщо уряд та НБУ продовжуватимуть неадекватну політику. В такому випадку може бути обвал до 27-28", – пояснює Олександр Савченко, ректор Міжнародного інституту бізнесу.

Як повідомляв ONLINE.UA, голова  Міністерства фінансів Оксана Маркарова напередодні заявила, що Україна може відмовитися від співпраці з МВФ після завершення згаданої програми.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?