Чому ввели обмеження у супермаркетах: Кабмін пояснив суперечливе рішення
Категорія
Політика
Дата публікації

Чому ввели обмеження у супермаркетах: Кабмін пояснив суперечливе рішення

Чому ввели обмеження у супермаркетах: Кабмін пояснив суперечливе рішення
Джерело:  online.ua

У п'ятницю, 8 січня, набуло чинності рішення українського уряду про посилення карантину для стримування коронавірусу COVID-19. У Кабінеті міністрів уточнили обмеження, які ввели до 24 січня включно. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на урядовий портал.

Перш за все рішення б'є по магазинах із побутовими товарами. Інші можуть вільно торгувати їжею, медикаментами, засобами гігієни та зв'язку, ветеринарними препаратами та кормами, насінням та засобами для його вирощування, побутовою хімією, друкованими ЗМІ.

Частка торгівлі ними не повинна перевищувати 60% від загального обсягу, разом з пальним. Інші товари можна отримати виключно через адресну доставку замовлень.

За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, головна мета обмежень — зменшити активність людей у переміщенні.

"До попередніх карантинних обмежень, які застосовував уряд, у представників бізнесу виникали запитання. Наприклад, чому ті ж іграшки дозволялись до продажу в супермаркетах, які торгують в основному харчовими продуктами, а в спеціалізованих іграшкових магазинах не дозволялись. Такі ж питання були й до одягу, взуття, посуду тощо", - наголосив Ляшко.

Заступник голови МОЗ додав, все це не належить до категорії предметів першої необхідності. багато людей прямували до супермаркетів суто за цими речами, а не продуктами, наприклад.

"До того ж це було порушенням конкурентних умов між різними формами торгівлі, і страждали саме спеціалізовані магазини", - резюмував посадовець.

Міністр Максим Степанов додав, обмеження не стосуються роботи тих об'єктів, які не передбачають приймання клієнтів на торгівельній площі.

"Постанова не передбачає припинення такої діяльності, тому з кіосків можна торгувати і кавою, і цигарками, і батарейками", - пояснив він.

Як повідомляв ONLINE.UA, контрольні пункти в’їзду та виїзду в зоні бойових дій на Донбасі продовжать роботу в період посиленого карантину. З 8 до 24 січня перетнути лінію розмежування можна за звичним для зими графіком — з 08:00 до 16:00.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?