Де може початися нова пандемія - вчені приголомшили прогнозом
Категорія
Світ
Дата публікації

Де може початися нова пандемія - вчені приголомшили прогнозом

Де може початися нова пандемія - вчені приголомшили прогнозом
Джерело:  online.ua

Міжнародна команда зоологів неочікувано для всіх опублікувала результати дослідження, в якому дійшла висновку, що ринки диких тварин у Південно-Східній Азії створюють сприятливі умови для розвитку коронавірусів - саме там можна очікувати новий спалах пандемії. Що цікаво, науковці провели дослідження на ринках і фермах В'єтнаму ще 6-7 років тому. Тоді вони збирали зразки біологічного матеріалу (крові, фекалій та інших виділень) від тварин, які там продавалися. За словами вчених, методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) вони визначали наявність генетичних послідовностей різних коронавірусів у зразках. Дослідники виявили сліди присутності 6 різних видів патогенів з трьох підродин сімейства Coronaviridae - в тому числі бетакоронавірусів, до яких належить збудник Covid-19. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на видання Naked Science.

"Різні штами коронавірусу були виявлені на всіх 24 ринках, де продавалися живі гризуни. До того ж віруси були знайдені на 60% ферм, де вирощуються ці тварини, і на 94% підприємств, які виробляють добрива з виділень кажанів", - розповідають науковців.

Що важливо розуміти, дослідження також продемонструвало, що в міру переміщення тварин по ланцюжку поставок частка зразків, заражених різними коронавірусами, зростає. Так, серед звичайних пацюків, яких продавали ловці, частка заражених особин становила 20,7%. На великих ринках цей показник зріс до 32%, а серед щурів, які подавалися в ресторанах, відсоток заражених зразків склав 55,6%. Ідентичні тенденції були зафіксовані для бамбукових щурів, дикобразів і рукокрилих.

Науковці припускають, що поширення коронавірусів на ринках м'яса відбувається через змішування фекалій різних видів або через пряму передачу патогена від одного виду до іншого. Це підтверджує той факт, що у фекаліях гризунів були виявлені віруси, характерні для птахів і кажанів.

"Гібридизація різних штамів вірусів є причиною зоонозних інфекцій і несе серйозну загрозу людині. На думку вчених, уряди В'єтнаму та інших країн Південно-Східної Азії повинні вжити заходів, які не дозволять з'явитися новим смертельно небезпечним вірусним хворобам", - йдеться в повідомленні.

Раніше ONLINE.UA повідомляв,  коли закінчиться пандемія коронавіруса в Україні. Дослідники впевнені, що інфекцію вдасться подолати вже до кінця літа.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?