З першим квітня: день сміху, історія і незвичайні традиції свята
Категорія
Культура
Дата публікації

З першим квітня: день сміху, історія і незвичайні традиції свята

З першим квітня: день сміху, історія і незвичайні традиції свята
Джерело:  online.ua

День сміху - міжнародне свято, яке відзначають 1 квітня. У цей день традиційно розігрують друзів і рідних, або жартують над ними. Багато ЗМІ випускають фейкові новини, які надовго залишаються в пам'яті довірливої аудиторії.

Свято сміху виникло настільки давно, що до кінця простежити його історію неможливо. Згідно з найпоширенішою версією, День сміху з'явився у Франції. До 1582 року тут відзначали навесні Новий рік - з 25 березня по 1 квітня. Потім влада вирішила ввести новий календар - Григоріанський, і новорічні свята перенесли на звичний для нас час - 1 січня. Але багато французів не відразу розпрощалися зі старими традиціями і продовжували відзначати Новий рік 1 квітня, що стало причиною жартів і знущань над ними більш освічених співгромадян.

Також існує думка, що спочатку 1 квітня відзначали день весняного рівнодення і час Великодня. Святкування з нагоди весняного нового року завжди супроводжувалися жартами, та веселими витівками. Пізніше весняні примхи погоди люди намагалися задобрити жартами і розіграшами.

Широку популярність свято отримало в XVIII столітті. Його в американських колоніях відзначали англійці, французи і шотландці.

Традиції Дня сміху в світі

Сьогодні 1 квітня відзначається у багатьох країнах світу, але не стало вихідним. У кожній країні існують свої традиції свята і найпопулярніші жарти.

Так, у США День сміху називають "святом серця, а не держави". Найпопулярнішими жартами американських школярів залишається кинутий на дорогу прив'язаний гаманець чи аркуш паперу, що чіпляється на спину людини з написом "Пни мене". Люблять пожартувати над близькими і дорослі. Мати може подати на стіл шоколадні тістечка, всередині яких вата, або торт, заповнений ганчір'ям.

У Великобританії жартувати і розігрувати людей можна тільки до обіду. Англійці вірять, що розіграші після полудня приносять невдачу жартівнику.

Цікаво, що практичні німці взагалі вважають 1 квітня нещасливим днем. Вони переконані, що людина, народжена в цей день, приречена на невдачі. У селах в День сміху не працюють, не починають нових справ. Діти і дорослі розігрують один одного, посилаючи виконувати нереальні завдання.

У Португалії День сміху відзначають дуже оригінально: тут люди кидають один в одного борошном.

У Шотландії жартують не один, а два дні. 1 квітня називають Днем зозулі, оскільки ошуканий стає "роззявою", а другий - День хвоста. Всі жарти 2 квітня пов'язані з нижньою половиною тіла. Вважається удачею, якщо людина сіла на завуальовану "подушку-пердушку", яка видає характерні звуки.

В Індії свято отримало назву Holi Festival і відзначається, як і в давні часи, 31 березня. Індійці не тільки багато жартують: кидаються спеціями, мажуть фарбами, палять багаття.

День сміху в Україні

Наші предки відзначали 1 квітня з давніх давен. У цей день язичники зустрічали домовика, який нібито прокидався після зимової сплячки. Жителі Київської Русі переодягалися в безглузді костюми та будили домовика жартами.

Зараз найбільшого розмаху набуло святкування Дня сміху в українській столиці гумору - Одесі. Тут зазвичай проходить фестиваль Гуморина. У 2019 фестиваль присвятили кінотемі, він стартує 30 березня і триватиме до кінця дня 1 квітня.

Українці люблять зіграти на найбільшому страху свого близького і змоделювати ситуацію, яка не завжди викликає позитивні емоції і сміх. Але все ж в День дурня, як його часто називають наші співвітчизники, багато добрих жартів, які змушують людей частіше посміхатися і легше переживати робочий понеділок.

Цього року 1 квітня ми дізнаємося перші результати виборів президента і сподіваємося, що доля з нами не зіграє злий жарт.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?