День вишиванки в Україні - Google присвятив яскравий дудл святу
Категорія
Україна
Дата публікації

День вишиванки в Україні - Google присвятив яскравий дудл святу

Джерело:  online.ua

У третій четвер травня щорічно українці відзначають День вишиванки - в 2020 році це свято випало на 21 травня, але проходить воно в умовах коронавірусного карантину. Масові заходи в нашій країні сьогодні заборонені, тому пошуковий сервіс Google вирішив оригінально привітати українців - був створений яскравий дудл з красивими орнаментами, що нагадують етнічні мотиви вишиванки. Навіть якщо у вас сьогодні немає можливості вийти на прогулянку в гарній вишиванці, Doodle нагадає про споконвічні традиції створення і носіння вишитого українського одягу, передає ONLINE.UA.

День вишиванки в Україні - самобутнє свято, що не відзначається на державному рівні. Але його традиції шанують не тільки в нашій країні, а й за кордоном. Всі бажаючі в цей день надягають вишиванки на роботу, на навчання або просто на прогулянку, щоб вшанувати і популяризувати українські національні цінності.

День вишиванки в Україні щорічно відзначають з 2006 року. Його ініціювали студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького університету імені Юрія Федьковича. Спочатку свято відзначали тільки у вузькому колі, але з 2014 року, після початку збройної агресії Росії проти України, свято вийшло далеко за межі України. У всьому світі громадяни нашої країни в цей день намагаються надіти вишиий український одяг, щоб продемонструвати свою приналежність до віковічної української культурної традиції.

Вже більше десяти років в Україні в День вишиванки проводять паради, всеукраїнські конкурси, виставки та ярмарки, флешмоби та інші масові заходи. У 2020 році через пандемію коронавіруса вони неможливі, але в багатьох містах країни заплановані онлайн-заходи, присвячені святу.

День вишиванки в Україні - цікаві факти

5ec625fabc695

Мистецтво вишивки має багатовікову історію. Але в моду вишиванки увійшли тільки на рубежі XIX і XX століть. Першим українцем, який з'єднав вишиванку з буденним одягом став Іван Франко, який носив її під піджаком і з сучасним нарядом. До речі, перші вишиванки були для українців не просто елементом одягу - люди надягали розшиті сорочки для захисту від зла. Вигадливим орнаментом прикрашали комір, рукава і поділ виробу. Навіть новонародженим дарували вишиванки для того, що б цей одяг оберігав дитини від злих духів.

У 2000-х роках фрагменти української вишивки використовували багато відомих дизайнерів і будинків моди. Свої колекції українському національному одягу присвятили Жан-Поль Готьє, Джон Гальяно, Gucci, Valentino, Dolce & Gabbana. В період проведення чемпіонату Європи з футболу в 2012 році в Україні купила собі українську вишиванку американська співачка Мадонна. Також люблять носити вишиванки Міла Куніс, Діта фон Тіз, Сандра Буллок. В опублікованій в лютому 2017 року статті Ліани Затенштайн в міжнародному журналі мод Vogue вперше в значенні "вишиванки" було використано не словосполучення "embroidered shirt" (дослівний переклад - вишита сорочка), а транслітероване українське слово "the vyshyvanka". Таким чином, слово "вишиванка" поповнило лексикон англійської мови.

5ec62645ebc4b

До речі, кожен регіон України має свої особливості вишиванок. Наприклад, сорочки на Полтавщині вишиваються головним чином білими нитками, дуже рідко червоними або сірими. Техніка вишивання Харківської області має дуже багато спільного з формами вишивки, які встановилися в центральних областях України, але їй властиві і зовсім своєрідні поліхромні орнаменти, створювані напівхрестиком або хрестиком. Вишивки Полісся - прості й чіткі за композицією. Ромбовидна лінія геометричного візерунка повторюється кілька разів. Вишивка червоною ниткою по білому-сірому тлу льняної полотнини. Своєрідною вишивкою здавна славилася Волинь - візерунки геометричні, чіткі і прості по композиції, виконані червоною ниткою на біло-сірої полотнині. У південних районах області переважають рослинні мотиви. Для Чернігівської області характерні білі вишивки. У вишиванок Київщини рослинно-геометричний орнамент зі стилізованими гронами винограду, кольором хмелю чи восьмипелюстковими розетками, ромбами, квадратами. Основні кольори вишиванок Київщини - білий, коралово-червоний, відтіняє чорний.

Раніше ONLINE.UA розповідав історію походження свята - День вишиванки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?