Держави НАТО терміново готують гарантії для України до саміту у Вільнюсі — Politico
Категорія
Політика
Дата публікації

Держави НАТО терміново готують гарантії для України до саміту у Вільнюсі — Politico

Держави НАТО терміново готують гарантії для України до саміту у Вільнюсі — Politico
Джерело:  online.ua

США, Велика Британія, Франція та Німеччина сподіваються оприлюднити саміті НАТО цього тижня гарантії безпеки для України, до яких можуть приєднатися інші країни.

Джерело: Politico

Західні країни розробляють гарантії безпеки для України

Видання посилається на чотирьох офіційних осіб, знайомих з ходом переговорів.

За їхніми словами, невелика група західних союзників бере участь у «попередніх» і «несамовитих, в останню хвилину» переговорах, щоб завершити декларацію про гарантії безпеки для України напередодні цьоготижневого саміту НАТО в Литві.

Сполучені Штати, Велика Британія, Франція та Німеччина тижнями обговорювали це питання з Києвом, а також звернулися до інших союзників у НАТО, ЄС та G7.

Ідея полягає в тому, щоб створити «парасольку» для всіх країн, які бажають надавати Україні постійну військову допомогу, навіть якщо деталі відрізняються від країни до країни.

Видання зазначає, що ці зусилля є частиною ширших переговорів в НАТО та між декількома групами країн щодо того, як західні союзники мають продемонструвати довгострокову підтримку Україні.

Високопоставлений дипломат НАТО сказав, що кожна зацікавлена країна буде самостійно визначати з Україною на двосторонній основі, «якими будуть їхні зобов’язання». І це може бути що завгодно, від протиповітряної оборони до танків і будь-чого».

Окрім декларації про гарантії безпеки, яку завершують західні держави, НАТО також розробляє нові способи допомоги українським військовим на роки вперед.

Що вирішать на саміті НАТО

Саміт НАТО пройде 11-12 липня у Вільнюсі. Там НАТО погодить плани допомоги в модернізації оборони України, за словами генсека альянсу Єнса Столтенберга.

План, за його словами, передбачатиме «багаторічну програму допомоги для забезпечення повної оперативної сумісності між українськими збройними силами та НАТО».

Лідери НАТО також створять новий форум Україна-НАТО, що дасть обом сторонам простір для роботи над «практичною спільною діяльністю».

Лідери прагнуть оновити туманну обіцянку альянсу 2008 року про те, що Україна колись «стане» членом НАТО. Але не очікується, що вони запропонують Києву «чітке запрошення», якого прагне президент Володимир Зеленський.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?