Держдеп США оприлюднив докази російської дезінформації про Україну
Категорія
Світ
Дата публікації

Держдеп США оприлюднив докази російської дезінформації про Україну

Держдеп США оприлюднив докази російської дезінформації про Україну
Джерело:  online.ua

У зовнішньополітичному відомстві США опублікували приклади фейків про Україну та пояснили їх.

Джерело: Держдеп США

Російська дезінформація про Україну

Державний департамент США навів сім прикладів фейків про Україну, які поширює Росія.

Ці дії включають поширення дезінформації та пропаганди, яка намагається зобразити Україну та українських урядовців як агресора у російсько-українських відносинах, - пояснили у відомстві.

Список розповсюджених фейків та пояснення до них:

  • Фейк: Україна та українські урядовці є агресором у російсько-українських відносинах.

Факт: Росія вторглася в Україну в 2014 році, окупувала Крим, контролює збройні сили на Донбасі, а зараз зібрала понад 100 000 військових на кордоні з Україною, а президент Путін погрожує «відповідними військово-технічними» заходами, якщо його вимоги не будуть виконані.

  • Фейк: Захід штовхає Україну до конфлікту

Факт: Москва спровокувала нинішню кризу, розмістивши військових на кордоні України, без подібних військових дій на українській стороні кордону.

  • Фейк: Розгортання бойових сил Росією є просто переміщенням військ на її власній території

Факт: Розгортання понад 100 000 російських військ, включаючи загартовані в боях бойові сили та наступальне озброєння без правдоподібного пояснення, до кордонів країни, в яку Росія раніше вторглася і місцями досі займає, не є простою ротацією військ.

  • Фейк: Сполучені Штати спланували атаки із застосуванням хімічної зброї на Донбасі

Факт: Сполучені Штати та Росія є сторонами Конвенції про заборону хімічної зброї. Відповідно до своїх зобов’язань за цією міжнародною угодою Сполучені Штати не застосовують хімічну зброю.

  • Фейк: Росія захищає етнічних росіян в Україні

Факт: Немає жодних достовірних повідомлень про те, що український уряд загрожує етнічним росіянам чи російськомовним. Проте є достовірні повідомлення про те, що в окупованому Росією Криму та на Донбасі українці стикаються з придушенням своєї культури та національної ідентичності.

  • Фейк: НАТО влаштовувала змови проти Росії після закінчення Холодної війни, оточила Росію силами, нібито порушила обіцянки не розширюватися та загрожувала безпеці Росії перспективою членства України в Альянсі

Факт: НАТО є оборонним союзом, метою якого є захист своїх держав-членів. На Брюссельському саміті в червні 2021 року всі члени Альянсу підтвердили, що «Альянс не прагне конфронтації і не становить загрози для Росії».

  • Фейк: Захід уникає дипломатії і відразу переходить до санкцій.

Факт: Сполучені Штати та наші партнери ведуть інтенсивну дипломатію для вирішення цієї кризи, в тому числі безпосередньо з російським урядом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?