Держдеп США поділився з ВООЗ новими даними про походження коронавіруса
Категорія
Світ
Дата публікації

Держдеп США поділився з ВООЗ новими даними про походження коронавіруса

Держдеп США поділився з ВООЗ новими даними про походження коронавіруса
Джерело:  online.ua

Саме Китай винен в пандемії коронавіруса, яка обернулася для всього світу величезними втратами. Китайська влада навмисно приховували і ігнорували існування небезпечної інфекції, про яку вірусологи поінформували ще задовго до початку пандемії. У цьому переконана американська влада, яка підозрює, що коронавірус і зовсім міг бути біологічною зброєю, штучно створеною в державній лабораторії Китаю. Позицію офіційного Вашингтона в черговий раз підтвердив глава Держдепу США Майк Помпео. Він опублікував інформацію, яка, на думку Помпео, підтверджує походження коронавіруса в державних лабораторіях Китаю і допоможе ВООЗ в розслідуванні. Помпео зазначив, що ще влітку 2019 року в Уханьском інституті вірусології кілька співробітників заразилися чимось, схожим на коронавірус. Глава Держдепу США переконаний, що пандемії вдалося б уникнути, якби Китай запросив світових дослідників в галузі охорони здоров'я в Ухань протягом декількох днів після спалаху. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу  Держдепу США.

"В уряді США є підстави вважати, що кілька дослідників всередині WIV захворіли восени 2019 року, до першого виявленого випадку спалаху, з симптомами, відповідними як COVID-19, так і поширеним сезонні хвороби. Це ставить під сумнів достовірність публічної заяви старшого дослідника WIV Ши Чженлі про те, що серед співробітників WIV і студентів, які вивчають SARS-CoV-2 або пов'язані з SARS віруси, не було «нульового зараження»", - заявив Помпео.

Він також навів ще кілька доводів, які нібито підтверджують провину Китаю в пандемії коронавіруса. Зокрема, Помпео згадав, що починаючи як мінімум з 2016 року, дослідники Уханьского інституту вірусології вивчали RaTG13, коронавірус кажанів, ідентифікований в січні 2020 року як найбільш близький до SARS-CoV-2 зразок (схожість 96,2%). Глава Держдепу США підкреслив, що з моменту спалаху вірусу, інформація, яку інститут надавав про нього, була непрозорою і суперечливою.

Також Помпео нагадав, що Інститут вірусології позиціонує себе як громадянська установа, але при цьому співпрацює з військовими Китаю. Інститут, за твердженням глави Держдепу США, займається секретними дослідженнями, в тому числі експериментами на лабораторних тваринах, як мінімум з 2017 року.

"Щоб допомогти в життєво важливій роботі слідчої групи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), яка прибула в Китай на цьому тижні, уряд США сьогодні ділиться новою інформацією про діяльність в державних лабораторіях Китаю в 2019 році. Зокрема, ми закликаємо ВООЗ чинити тиск на уряд Китаю. Сполучені Штати підтверджують важливість безперешкодного доступу до зразків вірусів, лабораторних записів і персоналу, очевидців і інформаторам для забезпечення достовірності остаточного звіту ВООЗ. Поки Китай не надасть повний і ретельний звіт про те, що сталося в Ухані, це тільки питання часу, коли відбудеться наступна пандемія ", - підсумував Помпео.

Нагадаємо, до цих пір вважається, що поширення коронавірусної інфекції по світу почалося в грудні 2019 року на території материкового Китаю. Але розвідки багатьох країн з'ясували, що ще на початку грудня 2019 року Китай мав докази передачі інфекції від людини до людини, але вперто не визнавав цей факт до 20 січня минулого року. Їм також відома інформація, що ще 3 січня, коли в китайському місті Ухань почали масово заражатися люди, Національний комітет охорони здоров'я Китаю дав вказівку знищити зразки коронавируса і не публікувати інформацію про невідому інфекцію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Китай зважився розкрити таємницю походження коронавіруса  і все ж дозволив делегації Всесвітньої організації охорони здоров'я приїхати і шукати джерело коронавіруса. Візит експертів розпочався 14 січня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?