Держсекретар США обговорив загрозу Росії з країнами Бухарестської дев’ятки
Категорія
Політика
Дата публікації

Держсекретар США обговорив загрозу Росії з країнами Бухарестської дев’ятки

Держсекретар США обговорив загрозу Росії з країнами Бухарестської дев’ятки
Джерело:  online.ua

Державний секретар США Ентоні Блінкен обговорив нарощення військової сили Росії біля кордонів України з колегами Бухарестської дев’ятки, що представляють східних учасників НАТО.

Джерело: Державний департамент США

Блінкен обговорив дії Росії зі східними країнами НАТО

Прес-секретар Держдепу США Нед Прайс повідомив про розмову Блінкена та міністрів закордонних справ країн НАТО. Високопосадовці обговорили дестабілізаційну роль Росії біля кордонів України, а також необхідність єдності країн НАТО щодо відповіді на питання, що викликають занепокоєння.

Секретар і міністри закордонних справ обговорили дестабілізуюче військове нарощування Росії вздовж кордону України; необхідність єдиної, готової та рішучої позиції НАТО щодо колективної оборони союзників; трансатлантичне співробітництво з питань, що викликають спільну стурбованість, — вказано у повідомленні.

Секретар Блінкен наголосив на зобов’язанні США продовжувати тісні консультації та координацію з усіма американськими трансатлантичними союзниками та партнерами, оскільки вони працюють над деескалацією шляхом стримування, оборони та діалогу.

У США також підкреслили свою солідарність з Литвою перед ескалацією політичного тиску та економічного примусу з боку Китайської Народної Республіки. Секретар підкреслив відданість Сполучених Штатів трансатлантичній безпеці.

З Блінкеном говорили представники Болгарії, Чехії, Естонії, Угорщини, Латвії, Литви, Польщі, Румунії та Словаччини.

Ентоні Блінкен (фото — flickr.com)

Протистояння Заходу та Росії

Раніше у Білому домі повідомляли, що готові до збройного протистояння у разі вторгнення Росії в Україну.

Ми розробили плани щодо посилення позицій НАТО у державах-союзниках у разі подальшого вторгнення, яке дестабілізує ситуацію з безпекою в Європі і потребуватиме коригування сил і можливостей НАТО, особливо на східному фланзі. І ми готові надати Україні подальшу допомогу в захисті її території і у відповідь на потенційну російську окупацію, якщо в найближчі тижні продовжиться вторгнення, — повідомив представник Білого дому.

Також повідомлялося, що США та країни-союзниці готові до запровадження економічних санкцій проти Росії у разі нападу.

10 січня відбудуться переговори американських та російських представників щодо "гарантій безпеки" у Європі, які нещодавно опублікувало МЗС РФ. Вони зокрема вимагають не розширювати НАТО та не приймати до альянсу Україну.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?