Ділова репутація Ярославського не відповідає вимогам закону для купівлі банку, - експерт
Категорія
Економіка
Дата публікації

Ділова репутація Ярославського не відповідає вимогам закону для купівлі банку, - експерт

Ділова репутація Ярославського не відповідає вимогам закону для купівлі банку, - експерт

Думку, що ділова репутація і фінансовий стан бізнесмена Олександра Ярославського не відповідають вимогам Закону України "Про банки і банківську діяльність" для подачі ним заявки на придбання фінансової структури, висловив експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Микола Спірідонов, повідомляють "Українські новини".
"До ділової репутації та фінансового стану Олександра Ярославського є безліч питань, зокрема до відповідності його ділової репутації для купівлі фінансової структури. Наприклад, ЗМІ повідомляють про те, що Ярославський реконструював за рахунок держави стадіон "Металіст", потім продав його Курченку, заробивши на цьому 50 млн дол. Варто згадати скандал навколо рейдерського захоплення Кременчуцького НПЗ "Укртатнафта" компаніями, афільованими з групою "Приват" Коломойського і DCH Ярославського. Сьогодні Татарстан судиться з Україною в європейських судах, вимагаючи компенсацію в 144 млн дол., а також повернення втрачених акцій "Укртатнафти". Як запевняє сама компанія, заволоділи їхніми грошима шахрайським шляхом. Щонайменше, ці факти вже не відповідають вимогам пункту 2 частини 8 статті 34, а також пункту 2 частини 10 статті 34 Закону України "Про банки і банківську діяльність", - повідомив Спірідонов
Експерт зазначив, пише ЗМІ, "що кримінальні справи, пов'язані з експериментами над Харківським тракторним заводом, - це вагомий негативний відбиток на репутації". Як зазначає видання, зокрема, на заводі було проведено підготовку до демонтажу для подальшого вивезення до Росії обладнання ливарних цехів. Вивезти завод не вдалося завдяки втручанню СБУ, оскільки це вже питання національної безпеки. "Можна було б сказати, що в усьому винні попередні власники - структури російського мільярдера Дерипаски, але сталися ці події це вже після того, як Ярославський повернув собі ХТЗ", - додав він.
"Міг бути одиничний випадок, що стосується ділової репутації, але все вищеперелічене свідчить про те, що такий спосіб ведення справ для Ярославського є нормою. При тому, що це далеко не повний перелік негативних епізодів і підстав, які викликають питання у відповідності ділової репутації Ярославського вимогам закону України "Про банки і банківську діяльність", - продовжив експерт.
"ЗМІ неодноразово вказували на те, що немає ніякої ясності з мільярдними боргами, судами з банком "ВТБ" через те, що структури Ярославського не платили понад рік відсотки за кредитом, банкрутством мережі "Караван" та "Лекс-холдинг", банкрутство якого, цілком можливо, завершиться тим, що майно Ярославського пустять з молотка. НБУ навіть на підставі лише пункту 2 частини 15 статті 34 ЗУ "Про банки і банківську діяльність" може заборонити Ярославському брати участь у купівлі будь-якого фінансового активу банку тощо. Сам собою напрошується висновок про невідповідність фінансового стану і майнового становища цього суб'єкта вимогам, встановленим Національним банком України", - підсумував експерт.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?