Директору української бібліотеки в Москві просять дати п'ять років ув'язнення умовно
Категорія
Світ
Дата публікації

Директору української бібліотеки в Москві просять дати п'ять років ув'язнення умовно

Директору української бібліотеки в Москві просять дати п'ять років ув'язнення умовно
Джерело:  online.ua

Директора української бібліотеки у Москві Наталію Шаріну можуть засудити до п'яти років ув'язнення умовно за начебто поширення екстремістської літератури та розтрату.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ТАСС.

Засідання суду по справі відбувається у Мєщанському райсуді Москви.

"Прошу визнати Шаріна винною в інкримінованих злочинах і призначити покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі умовно", - сказала прокурор Людмила Баландіна.

Читайте також: Екс-директору української бібліотеки в Москві зламали хребет - адвокат

За словами державного обвинувача, підсудна "недогледіла наявність екстремістської літератури в бібліотеці, і саме вона повинна була регулювати роботу бібліотеки".

"Тільки в одній з книг, що підтверджено результатами експертиз, містяться заклики до ворожнечі по відношенню до росіян, хоча підсудна стверджувала, що книги були їй підкинуті під час обшуків, що є неправдою", - сказала прокурор.

Про хід засідання розповів також і журналіст Роман Цимбалюк, який є власкором одного із українських видань в Москві.

"В РФ може з’явитись прецедент, коли бібліотекар може потрапити за грати - за зберігання книжок! Директора Бібліотеки Української літератури Наталя Шаріна - вже майже 2 роки перебуває під домашнім арештом за начебто розповсюдження екстремістської літератури", - написав Цимбалюк на своїй сторінці у Facebook.

"Мова йде про деякі вірші Дмитра Павличка, книгу Дмитра Корчинського "Війна у натовпі" та навіть дитячого журналу "Барвінок" на сторінках його слідчі знайшли не лише жовто голубий прапор, а й чорно-червоний прапор заборонного в РФ Правого сектору. Цікаво, що книжки "заборонені" були забрані під час обшуку ще в 2010 році і знову відбулась їх реінкарнація у 2015 році. Книжки мабуть втікли з слідчого комітету і самі повернулись до книгарні", - додав журналіст.

Нагадаємо, що в жовтні 2015 р. в Бібліотеці української літератури в Москві пройшли обшуки, а потім її директор Наталія Шаріна була затримана. У неї вилучили 150 книг і брошур.

За інформацією Слідчого комітету, щодо Шаріної порушено кримінальну справу за ст. 282 Кримінального кодексу РФ (розпалювання національної ненависті та ворожнечі, а також приниження людської гідності).

Як повідомляв ONLINE.UA, приводом для порушення справи стало поширення серед відвідувачів бібліотеки видання Дмитра Корчинського, яке було визнано судом екстремістським матеріалом і заборонено до використання. Пізніше слідство пред’явило їй звинувачення в розтраті. Директор бібліотеки заявила, що свою провину не визнає.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?