Дітей варто заспокоювати співом замість розмов
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Дітей варто заспокоювати співом замість розмов

Дітей варто заспокоювати співом замість розмов
Джерело:  Настрій

Ученими з Монреальського університету було проведено дослідження, в ході якого вдалося з'ясувати, що маленьких дітей набагато більше заспокоює спів, ніж розмови. При цьому неістотно, що саме за слова вимовляються, - значення має саме тембр голосу, передає  Настроение.

В експерименті було задіяно 30 здорових немовлят у віці від шести до дев'яти місяців. Щоб виключити вплив сторонніх чинників на реакцію дітей, під час експерименту спів і мова звучали в записі, причому не на їхній рідній, французькій, а турецькій мові. Мами малюків при цьому перебували в кімнаті, але сиділи так, щоб діти їх не бачили. Це було зроблено для того, щоб малюки реагували не так на вираз маминого особи, а тільки на звуки, які вони чують.

Експеримент починався тоді, коли діти повністю заспокоювалися. Мами ховалися, і малюкам починали програвати турецьку пісню і два варіанти мови - дитячий лепет і звичайна доросла мова. Записи звучали доти, поки на личках дітей не з'являвся плаксивий вираз. У результаті виявилося, що виконувану жіночим голосом пісню турецькою мовою малюки змогли спокійно слухати в середньому протягом дев'яти хвилин, а мову - удвічі менше. Причому, що здивувало дослідників, особливої різниці між дитячим лепетом і дорослою промовою не виявилося - і той, і інший варіант заспокоїв малюків приблизно на чотири хвилини.

Пізніше вчені перевірили отримані результати на інших групах дітей, яким пропонували слухати мамин спів і мамину мову рідною мовою, і отримали приблизно той же ефект. Це говорить про те, наскільки важливо з дітьми молодшого віку не тільки розмовляти, але й співати їм. Адже саме спів володіє унікальними властивостями, що допомагають регулювати емоції малюків, підкреслюють дослідники.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?