Для росіян ідея групової ідентичності значно більша, ніж ідея раціональності — Свідомі про несвідоме
Категорія
Україна
Дата публікації

Для росіян ідея групової ідентичності значно більша, ніж ідея раціональності — Свідомі про несвідоме

Для росіян ідея групової ідентичності значно більша, ніж ідея раціональності — Свідомі про несвідоме
Джерело:  online.ua

У новому випуску циклу етерів «Свідомі про несвідоме» на ютуб-каналі online.ua доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач обговорили, чому росіянам не потрібен Крим і як повернення Україною анексованого півострову вплине на них.

Джерело: ютуб-канал  online.ua

Чому повернення Криму Україні не поверне росіянам тверезу свідомість

На думку Віталія Луньова, треба розуміти, що мається на увазі під пробудженням росіян.

Це, знаєте, як людина може пробудитися, знову напитися і лягти спати. Потім знову прокинеться від переляку, а потім знов нап’ється і ляже спати. Я занадто добре, як мені здається, знаю саму ідею того, що складає предмет гордості для росіян. І цей предмет гордості вони свято оберігають протягом століть і не піддають ніякому впливу зовні, - зазначив експерт.

За його словами, більшість росіян просто уявляє собі велику країну. А коли мова йде про внутрішню міграцію, більшість з них їздить не далі, а ніж за 10 км від дому, до райцентру, іноді хтось подорожує на відстань до 100 км в магазин на Новий рік.

Як росіяни ставляться до загрози втрати Криму 

Луньов зазначає, що росіяни так тримаються за цю велич території, але вони її ніяк не охоплюють. Це свідчить про те, що фактично вони і до Криму не ставляться як до свого.

Бо якби до того ж Криму ставились як до свого, то у інакший би спосіб політику вели б, і в Криму б люди у інакший спосіб жили. Тому не пробудяться, просто, може, перелякаються. Їм розкажуть знову про якихось «отруєних комарів, птахів», потім ще про щось розкажуть… І будуть вірити далі, бо для росіян ідея колхозу, колективізму і цієї групової ідентичності значно більша, ніж ідея раціональності, якості життя, якогось прагматизму.

За словами академіка, росіяни пишаються тим, що вони відрізняються від інших.

Це ж ні про що. Бо завжди можна чимось відрізнятися, але фактично нічого не мати. Єдине, що ми розуміємо, що вони реально зараз бояться. А от усвідомлюють чи не усвідомлюють? Звичайно, не усвідомлюють. Є просто страх, от і все, - пояснює Луньов.

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар

«Свідомі про несвідоме» — це серія психологічних етерів, у якій беруть участь авторитетні фахівці з різних сфер, від психології до міжнародної економіки. Вони не тільки обговорюють найактуальніші теми сьогодення, а й дають поради українцям, як вберегти своє ментальне здоров’я під час війни та після її завершення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?