До 23 жовтня - в Україні прийняли важливе рішення щодо жителів ОРДЛО
Категорія
Україна
Дата публікації

До 23 жовтня - в Україні прийняли важливе рішення щодо жителів ОРДЛО

До 23 жовтня - в Україні прийняли важливе рішення щодо жителів ОРДЛО
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський продовжує свою політику щодо повернення не тільки окупованих територій Донбасу, але і жителів ОРДЛО. Для цього він не тільки змінив закон про вищу освіту, завдяки чому діти з так званих "ЛНР" і "ДНР" тепер можуть навчатися в українських вишах безкоштовно, а при вступі не зобов'язані здавати ЗНО, а й продовжив термін подачі документів до вищих навчальних закладів. Абітурієнти з ОРДЛО можуть вступити до вишів до 23 жовтня 2020 року. Заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко пояснив, як мешканцям Донбасу вступити до вузів України в ефірі телеканалу "ДІМ", передає ONLINE.UA.

"У цьому році для дітей з тимчасово окупованих територій прийом на бюджетну форму навчання продовжений до 23 жовтня. Вони можуть в спокійному режимі готуватися, приїжджати в Україну і поступати в наші вузи до 23 жовтня 2020 року", - заявив Вітренко.

Але чиновник підкреслив, що діти з непідконтрольних територій повинні "дати сигнал" про бажання вчитися в українських вузах будь-яким способом комунікації.

"Найголовніше - вони нам повинні дати хоча б якийсь сигнал про те, що вони хочуть вчитися в Україні. За допомогою офіційної пошти, електронної, а також Viber, Telegram, Facebook", - пояснив заступник міністра МОН.

Нагадаємо, Зеленський вже підписав закон щодо випускників з ОРДЛО. Тепер діти з так званих "ЛНР" і "ДНР" можуть навчатися у вузах безкоштовно, а при вступі не зобов'язані здавати ЗНО. До цього така норма діяла лише для випускників шкіл з анексованого Криму і Севастополя. Згідно з указом "Про внесення змін до закону" Про вищу освіту "про особливості вступу до установ вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей", діти з окупованих територій Донбасу і Криму (і населених пунктів на лінії зіткнення) при вступі до українських ВНЗ звільняються від здачі зовнішнього незалежного оцінювання - їх будуть приймати за результатами вступних іспитів. Також випускники з ОРДЛО зможуть навчатися в у всіх українських вузах безкоштовно, через держзамовлення в межах квот, а не по обмеженням окремим списком, як це відбувалося раніше.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Зеленського виступили з новою пропозицією щодо жителів ОРДЛО і Криму. Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав владу збільшити квоти для вступу випускників з окупованих Донбасу і Криму, а також забезпечити їх гуртожитком і соціальної стипендією.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?