До чого готуватися українцям після скасування карантину - НБУ здивував прогнозом
Категорія
Економіка
Дата публікації

До чого готуватися українцям після скасування карантину - НБУ здивував прогнозом

До чого готуватися українцям після скасування карантину - НБУ здивував прогнозом
Джерело:  online.ua

4 травня Національний банк України нарешті оприлюднив щоквартальний інфляційний звіт із прогнозом розвитку економіки. В НБУ звертають увагу українців на те, що потрібно готуватися до стрімкого скорочення ВВП на 11% у другому кварталі. Що важливо розуміти, у I кварталі поточного року падіння реального ВВП становило 0.5%. Згідно з прогнозами аналітиків, реальний ВВП цьогоріч знизиться на 5% через звуження внутрішнього та зовнішнього попиту на тлі карантину. Вплив цих чинників на економіку найвідчутніше позначиться впродовж II кварталу. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт регулятора.

Серед найвагоміших чинників, які можуть спровокувати падіння, в НБУ називають:

  • зниження інвестиційного та зовнішнього попиту;

  • скорочення обсягів транзиту газу;

  • запровадження карантину.

Експерт наголошують, що останній чинник переважно позначився на секторах послуг, зокрема індустріях туризму та розваг, торгівлі і транспорті. За оцінками НБУ, прямий внесок у зміну реального ВВП становив –0.4 в. п.

Окрім того, найзначніше скорочення прогнозується в інвестиційній діяльності, а приватне споживання зменшиться такими самими темпами, як і ВВП. Однак, на думку аналітиків,  після скасування основних обмежень як в Україні, так і у світі, що очікується в кінці ІІ кварталу, економіка почне відновлюватися V-подібно. На це може вплинути саме м’яка фіскальна та монетарна політика. Що також важливо розуміти, збільшення Кабміном бюджетних видатків на подолання кризи і заходи Нацбанку з підтримки позичальників та кредитування бізнесу дадуть змогу зменшити негативний вплив карантину на економіку нашої країни.

Безробіття та зарплати

Експерти порахували, що протягом карантину в Україну повернулися близько 10% заробітчан, а ще 10%, які планували виїзд на сезонні роботи в другому кварталі, залишаться в Україні. В НБУ попереджають, що у квітні-червні рівень безробіття зросте до близько 12%, а зростання зарплат призупиниться. Також вказано, що інфляція в річному вимірі у квітні залишалась низькою – менше 3%.

Як повідомлялося раніше, 28 квітня в Україні запрацювали нові правила фінансового моніторингу за операціями населення та бізнесу. ONLINE.UA підготував відповіді на поширені запитання, які найбільше хвилюють українських громадян.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?