До п'яти років: в МВС пропонують ув'язнювати порушників карантину
Категорія
Україна
Дата публікації

До п'яти років: в МВС пропонують ув'язнювати порушників карантину

До п'яти років: в МВС пропонують ув'язнювати порушників карантину
Джерело:  online.ua

В Україні хочуть внести зміни до Кримінального Кодексу, щоб жорстко карати порушників карантину по коронавірусу. Відповідні поправки до законодавства підготувало МВС. Вони передбачають покарання аж до тюремного ув'язнення строком на 5 років. Про це повідомив глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін в своєму Telegram-каналі, передає ONLINE.UA.

Зокрема, МВС пропонує додати три нові положення в КК. Якщо вони будуть схвалені парламентом, то українців будуть притягати до кримінальної відповідальності за зараження особливо небезпечною або небезпечною інфекційною хворобою (ст. 1301), позбавляти волі від 2 до 5 років через ухилення від лікування і карати позбавленням волі на строк до трьох років людей , які будуть добровільно залишати місце обсервації. Крім цього пропонується введення штрафу за приховування або навмисне перекручування службовою особою відомостей про захворюваність.

"При цьому автори проєкту не уточнюють, яким чином буде визначатися "небезпека" хвороби і наприклад буде підпадати під кримінал контакт хворого на звичайний грип з іншими людьми", - зазначив Шабунін, вважаючи, що ці норми можуть використовуватися і для боротьби з активістами, розгонів протестів і інших зловживань влади.

Нагадаємо, раніше радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко підтверджував, що порушників карантину в Україні будуть карати. Він підкреслював, що мова йде перш за все про посадових осіб, і уточнював, що за дотриманням карантину будуть стежити правоохоронці, яких наділили правом проводити рейди і перевіряти дотримання вимог Кабміну щодо карантину. Дії правоохоронних органів в період карантину регулюються статтею 325 КК України про порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням. Санкція статті передбачає штраф або обмеження волі до трьох років. У разі, якщо порушення призвело до тяжких наслідків або смерті людей, порушнику загрожує тюремний термін від 5 до 8 років.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава МВС Арсен Аваков звернувся до українців і повідомив, що карантинні заходи можуть посилити.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?