Документальний проєкт online.ua «Понівечене дитинство». Прем’єра до Дня захисту дітей
Категорія
Україна
Дата публікації

Документальний проєкт online.ua «Понівечене дитинство». Прем’єра до Дня захисту дітей

Документальний проєкт online.ua «Понівечене дитинство». Прем’єра до Дня захисту дітей
Джерело:  online.ua

До Дня захисту дітей команда online.ua представила документальний проєкт «Понівечене дитинство», який розповідає про примусово депортованих до росії українських дітей.

Джерело: ютуб-канал online.ua

За понад рік повномасштабної війни Україна змогла повернути менш як 400 дітей. Водночас росія заявляє, що “евакуювала” 744 тисячі українських дітей. Оскільки дипломатія з країною-агресоркою не працює, росія продовжує незаконно вивозити дітей з тимчасово окупованих територій України.

У фільмі діти та їхні батьки розповіли власні історії. Хтось з них був у полоні, когось примусово вивезли в оздоровчий табір, когось розлучили з батьками під час так званих фільтраційних заходів.

Проєкт «Понівечене дитинство» документує свідчення дітей про воєнні злочини російської федерації проти українського народу.

Російські військові нас посадили в Камази, як якихось тварин, і відвезли в якийсь ангар. Я сидів у фільтраційному таборі, чекав маму декілька годин, а її так провели і не дали попрощатися, та сказали, що мене від мами забирають і в інтернат відвезуть. І там уже мене прийме російська сім'я, — розповідає Сашко з Маріуполя. Йому 12 років і він вже понад рік шукає свою маму.

Розповіді ілюструють те, що викрадення росією дітей з України є чітко спланованим та добре організованим процесом за типовими сценаріями: обман або вбивство батьків, викрадення сиріт, депортація під приводом оздоровлення та фільтраційні табори.

Щонайменше п'ять сценаріїв викрадення ми вже проаналізували. Росіяни мають сценарій, коли вони спочатку вбивають батьків, потім викрадають дітей. Другий сценарій, коли вилучають дітей безпосередньо з біологічних родин. Третій — коли розлучають дітей з батьками під час так званої фільтраційної процедури. Ще один сценарій — наймасовіший, — коли через непридатні для проживання умови батьки нібито добровільно віддають дитину на так званий відпочинок до російських таборів, — говорить Дарʼя Герасимчук, радниця-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації, координаторка порталу “Діти війни”.

Юристка благодійного фонду “Save Ukraine" Мирослава Харченко звертає увагу, що окупанти удосконалили свої навички русифікації українських дітей. У них була можливість потренуватися на Донбасі та у Криму. Вони дійшли висновку, що коли дитина знаходиться дуже довго без батьків та рідних, без належної підтримки в чужому для неї середовищі, то починає вірити в те, що вони розказують.

Правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк зазначила, що дітей відправляють в Крим на “оздоровлення”, тобто в межах окупованих територій, але також дітей відправляють набагато далі, наприклад, до Краснодарського краю, Анапи чи Магадану.

Головною метою росіян залишається насадження своєї ідеології та знищення української ідентичності.

Дитячий розум, а особливо в підлітків, він як пластилін, і його можна просто ліпити. Що ти дитині не скажеш, можна її обманути, а росіяни це дуже люблять робити. Їхні технології дуже дієві в інформаційній війні, — каже Василь Мосійчук, PhD з психології.

Мета цього — переформатування свідомості наших дітей задля того, аби з них потім робити адептів “русского міра”, — додає Віталій Луньов, дійсний член Української академії наук.

Богдан Ткач, лікар, доктор психологічних наук наголошує, що ця методологія, яку вони використовують щодо дітей, дуже нагадує як руйнували особистість за допомогою такої інституції як ГУЛАГ. Це практично та сама система, але з урахуванням юридичних моментів, щоб не нести відповідальності, але суть та сама — ламати особистість.

Для цього Володимир Путін вже змінив російське законодавство, підписавши 2 акти, які спрощують процедуру всиновлення українських дітей російськими сім'ями і фактично визнають всіх дітей до 14 років, які проживають на тимчасово окупованій території України, росіянами.

Росіяни хочуть вивести всіх українських дітей в статус з українського етносу в етнос російський. Для цього вони змінили законодавство. Фактично Путін вже вчинив воєнний злочин — геноцид — своїми діями, — говорить Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Повернення викрадених дітей є повільним процесом, оскільки для кожного випадку розробляється окремий механізм.

Насправді єдиного механізму повернення українських дітей не існує. Ті процедури, які мали б спрацювати теоретично, на практиці не спрацювали. Наприклад, найбільший мандат в даному питанні має Міжнародний Комітет Червоного Хреста. Не склалося, тому уже зараз ми розуміємо, чому процедура повернення відбувається так повільно. На сьогодні це 369 дітей, тому що кожного разу це практично окремо створена операція порятунку дитини чи невеличкої групи дітей, — розповідає Дар’я Герасимчук, радниця-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації, координаторка порталу “Діти війни”.

Це не депортація, як каже росія, а викрадення. Треба говорити чіткими фразами в європейських країнах, в Раді Європи, в ООН, що це викрадення, тому що депортація це досить юридичне слово, а не кримінальне, — розповів Сергій Ніжинський, заступник міністра соціальної політики з євроінтеграції (2019-2020), радник Віцепремʼєрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, голова ГО “UA Experts”.

Весь демократичний світ розуміє, що викрадення росією дітей є геноцидом українського народу. Ордер, виданий Міжнародним кримінальним судом в Гаазі на арешт Путіна та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової, поклав початок “історичної відповідальності”, до якої будуть притягнуті всі причетні.

Особлива подяка за надані документальні фото та відеоматеріали команді інформаційної платформи “Діти війни” та БФ “Save Ukraine”.

Про online.ua

online.ua — українське незалежне інтернет-видання, яке з 2015 року працює власною редакцією, забезпечує безплатним поштовим сервісом мільйони українців, спростовує фейки та створює актуальний відеоконтент.

Ваші донати допоможуть команді online.ua робити ще більше. Задонатити можна тут.

Від початку повномасштабного вторгнення online.ua протидіє пропаганді ворога у новинному інфопросторі, знешкоджує ІПСО, знімає документальні матеріали, робить аналітику головних подій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?