Доля Донбасу: Клімкін на пальцях пояснив підсумки переговорів із Путіним
Категорія
Політика
Дата публікації

Доля Донбасу: Клімкін на пальцях пояснив підсумки переговорів із Путіним

Доля Донбасу: Клімкін на пальцях пояснив підсумки переговорів із Путіним

Міністр закордонних справ Павло Клімкін розповів, про що говорили лідери України, Німеччини, Франції та Росії на зустрічі "нормандської четвірки" в Берліні, і які домовленості були досягнуті європейськими політиками в ході переговорів з президентом РФ Володимиром Путіним.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Українську правду.
Клімкін, виступаючи з доповіддю у Верховній Раді під час години запитань до уряду, зазначив, що позиції України і Росії в плані доступу місії ОБСЄ до кордону кардинально відрізняються.
"Наша спільна позиція з Німеччиною і Францією і позиція Росії розходяться як в плані послідовності виконання заходів, так і чіткої гарантії їх виконання, в плані допуску ОБСЄ до територій окупованого Донбасу, в плані допуску ОБСЄ до неконтрольованої ділянки кордону", - сказав міністр.
За його словами, без чіткого встановлення послідовності і гарантій говорити про виконання Мінських угод неможливо. "І це наша спільна позиція з Німеччиною, Францією та іншими країнами ЄС", - подчернкул він.
Озброєна місія ОБСЄ і виведення військ РФ
Клімкін розповів, що в Берліні говорилося про можливість введення збройного компонента ОБСЄ, проте в цьому плані позиції сторін розійшлися.
"Тут наші позиції теж поки суттєво відрізняються, але головне, що в результаті послідовного тиску досягнуто домовленості про продовження цієї дискусії на віденському майданчику", - повідомив глава МЗС.
"Наша позиція в ході саміту була в тому, щоб без повного виконання безпеки домовленостей, включаючи припинення вогню, повного доступу ОБСЄ до території окупованого Донбасу і до неконтрольованої ділянки кордону, без виведення російських військ, озброєння і найманців переходити до обговорення інших питань неможливо", - додав він.
Звільнення полонених і політв'язнів
Клімкін заявив, що в Берліні була досягнута домовленість, що протягом листопада відбудеться зустріч у форматі міністрів закордонних справ для обговорення дорожньої карти.
"Дорожня карта повинна включати питання безпеки, логіку подальших політичних кроків, але обов'язково гуманітарний вимір: звільнення всіх заручників і в'язнів", - сказав міністр.
Як повідомляв ONLINE.UA, заступник глави Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв заявив, що Україна отримає доступ до неконтрольованих ділянок кордону з Росією на другий день після проведення місцевих виборів на окупованій частині Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?