Доповідь по Кадирову: з'явився короткий зміст
Категорія
Світ
Дата публікації

Доповідь по Кадирову: з'явився короткий зміст

Доповідь по Кадирову: з'явився короткий зміст
Джерело:  Дощ

З'явився короткий зміст доповіді «Загроза національній безпеці» опозиціонера Іллі Яшина, присвяченої главі Чечні Рамзану Кадирову.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Дождь.

Доповідь ділиться на дев'ять глав. У ній йдеться про прихід Кадирова до влади, його «приватну» армію, друзів і ворогів, режим в Чечні, засоби, що надходять в республіку, про те, чому Кадиров є «загрозою національній безпеці», а також про те, як Чечня нібито стала постачальником бойовиків для терористичного угруповання «Ісламська держава» (діяльність організації заборонена в Росії). Доповідь закінчується питаннями до Кадирова, на які той не захотів відповідати. Наприклад, Яшин запитує у глави Чечні, скільки людей він убив під час війни в Чечні, а також чи були задіяні у вбивстві Бориса Нємцова бійці з волі глави республіки чи вони вчинили так за своєю ініціативою.
Підготовка доповіді йшла два місяці - з середини листопада до середини січня. Яшин їздив до Чечні, щоб поспілкуватися з чеченцями, які виступають проти політики Кадирова. Також він домовлявся про поширення невеликої частини тиражу в Чечні. В інтерв'ю Дождю у вівторок Яшин сказав, що дострокова публікація доповіді Кадировим вирішила це завдання. За його словами, поширення матеріалу серед жителів республіки було «великою проблемою», а тепер в Чечні доповідь точно помітять.
У доповіді, як стверджується, вперше опублікована фотографія Рамзана Кадирова з терористом Доку Умаровим. Крім того, Яшин ознайомився з протоколами допиту колишнього охоронця Іси Ямадаєва - Хаважі Юсупова, який вчинив замах на Ямадаєва. Як випливає зі слів Юсупова, які наводяться в доповіді, Кадиров його завербував.
У грудні 2014 року Кадиров провів в Грозному огляд підконтрольних йому збройних частин, йдеться в доповіді. «Ядро силових структур Чечні - це колишні сепаратисти, які були амністовані за рішенням глави республіки», - сказано в документі. Збройні формування, які входять до складу МВС Росії, насправді лояльніші тільки главі Чечні, вважає Яшин. Він додає, що особливу роль в силових структурах Чечні грає спецназ, підготовкою бійців якого займається колишній офіцер спецпідрозділу «Альфа» Данило Мартинов. Чеченські силовики брали участь в конфлікті на сході України, пише Яшин: для цього був створений батальйон «Смерть» з ветеранів силових структур Чечні.
У доповіді говориться, що в Чечні створені незалежна від федеральної влади армія та інші силові структури, Кадиров проводить свою зовнішню політику, а в Чечні встановлена ​​своя ідеологія - місцевий націоналізм, культ особистості Кадирова і «квазіісламізм». «Чечня стала майже самостійною державою», - стверджує Яшин, уточнюючи, що тільки «гроші російські». У доповіді також наводяться слова політолога Дмитра Орєшкіна, який вважає, що «Кадиров зумів замкнути проблеми на себе, але натомість зажадав і отримав величезні повноваження».
Теракти в Грозному, незважаючи на заяви Кадирова про відсутність в Чечні бандитського підпілля, тривають, говориться в доповіді. Зокрема, бойовики атакували столицю Чечні в грудні 2014 року. Тоді був розстріляний пост ДПС і захоплено Будинок друку, загинули 14 і були поранені 36 співробітників МВС, також був убитий один місцевий житель.
Окрема глава доповіді присвячена тому, що Чечня нібито залишається важливим постачальником бойовиків для терористичних організацій. За словами самого Кадирова, на які посилається Яшин, в рядах ІД воюють більше 500 вихідців з Чечні. Яшин вважає, що «насаджуваний Кадировим пріоритет ісламських традицій над принципами світської держави дає свої плоди». На його думку, «глава Чечні не просто відстоює чільну роль мусульманської релігії, але також часто виправдовує насильство». В ІД, пише Яшин, йдуть навіть родичі чеченських чиновників, наприклад, в 2013 році до бойовиків угруповання приєдналася дочка глави чеченського управління ФМС.
Заступництвом Кадирова, як стверджує Яшин, користуються злочинні угруповання, сформовані чеченськими бандитами. У 2011 році, нагадує автор доповіді, в Москві заарештували кримінального авторитета Хаджімурата Гакаєва. Його угруповання займалося здирництвом та шахрайством, звинувачення йому висунули за спробу рейдерського захоплення одного з будинків Російської академії наук. Глава Чечні став на його захист. Також з 2012 року нібито відомо про «охорону» Кадирова, яка розташовується в «Президент готелі», сказано в доповіді. Керує охороною, як стверджується, офіцер власної безпеки МВС Чечні Зелімхан Ісраїлов. У 2012 році група «кадировців» на чолі з Ісраїловим була арештована в Москві за підозрою у викраденні людини. Розслідування на особистий контроль взяв голова Слідчого комітету Олександр Бастрикін. Пізніше кримінальна справа була припинена.
Всі роки, що Кадиров очолює регіон, бюджет Чечні більше ніж на 80% формувався з дотацій федерального центру, йдеться в доповіді. З 2001 по 2014 рік з бюджету в Чечню було направлено більше 464 мільярдів рублів. Один з головних джерел нібито незаконного збагачення Кадирова - соціальна сфера, йдеться в доповіді. Вона, як стверджується в доповіді, контролюється сестрами Кадирова. При цьому витрачання коштів, що виділяються республіці, перевіряється лише формально, а в рейтингу найбільш корумпованих регіонів Чечня на першому місці, пише Яшин. Соціальне розшарування в республіці, додає він, становить 40% - це найвищий показник в країні. Крім того, за офіційною статистикою, на яку посилається автор доповіді, більше 180 тисяч жителів Чечні живуть за межею бідності. При цьому, наприклад, Дієго Марадона, як стверджується, отримав гонорар в мільйон євро за участь у футбольному матчі з Кадировим, також у глави Чечні є стайня елітних скакунів. Згідно з декларацією про доходи, яку подав Кадиров в 2015 році, за рік він заробив 4,84 мільйона рублів.
Як повідомляв ONLINE.UA, Яшин побував у Грозному, де зустрічався з чеченцями, які підтвердили ряд фактів з доповіді про главу Чечні Рамзана Кадирова.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?