Доведена реальна небезпека безсимптомних хворих COVID-19 для оточуючих
Категорія
Технології
Дата публікації

Доведена реальна небезпека безсимптомних хворих COVID-19 для оточуючих

Доведена реальна небезпека безсимптомних хворих COVID-19 для оточуючих
Джерело:  online.ua

Виявляється, інфікована коронавірусом людина майже нікого не заражає. Розповсюджувачами інфекції є суперносії вірусу - це люди, які безсимптомно переносять COVID-19 і навіть не здогадуються, що хворіють, але при цьому здатні заразити відразу кількох людей, перебуваючи з ними нетривалий час в одному приміщенні. До такого висновку прийшли вчені з усього світу, проаналізувавши більшість великих спалахів коронавіруса. Реальна небезпека безсимптомних носіїв COVID-19 для оточуючих підтверджується і в новому дослідженні інфекціоністів з міської лікарні Анкари при Університеті імені Йилдирима Баязита. Вони попередили, що вірусне навантаження в крові безсимптомних пацієнтів в рази вище, а це вказує і на їх більш високу заразність. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на журнал Infection, в якому опубліковані результати дослідження.

Вчені досліджували результати аналізів 60 інфікованих коронавірусом, у чверті з яких перебіг захворювання був в безсимптомній формі. Вони виявили значну різницю в середньому віці безсимптомних носіїв, ними були переважно молоді люди (середній возвраст 26,4 роки), і пацієнтів з явними ознаками захворювання, середній вік яких становить 36,4 роки. У 80% інфікованих найвищі концентрації SARS-CoV-2 були виявлені в носоглотці і ротоглотці. При цьому в більшій мірі концентрація вірусу спостерігалася саме у безсимптомних пацієнтів протягом усього періоду дослідження, а у тих людей, у яких були симптоми, вона знижувалася після появи симптоматики.

"Це дослідження демонструє, що безсимптомні пацієнти мають більш високе вірусне навантаження SARSCoV-2, ніж пацієнти з симптомами, і на відміну від деяких досліджень в літературі, значне зниження вірусного навантаження в носоглоткових/ротоглоточного зразках спостерігалося зі збільшенням тяжкості захворювання. Встановлено, що фактори, пов'язані з поганим прогнозом, в значній мірі корелюють з низьким вірусним навантаженням ", - підвели підсумки дослідження вчені.

Однак, автори дослідження визнають, що їх висновок має певні обмеження. Справа в тому, що ПЛР і тест на вірусне навантаження робили пацієнтам тільки при госпіталізації, а далі динаміку показників не відстежували. По-друге, проби не брали з нижніх дихальних шляхів, а всі ПЛР-позитивні зразків не піддалися аналізу по вірусному навантаженні. Тому вони закликали колег провести більш детальні дослідження в даному напрямку, так як роль безсимптомних інфікованих протягом пандемії коронавіруса може бути більш важливою, ніж передбачалося раніше.

Важливо відзначити, що епідеміологи з різних країн і раніше попереджали, що безсимптомні хворі COVID-19 можуть заражати від одного до сотні людей одночасно. Все залежить від їх особливостей імунної системи і розподілу вірусних рецепторів в організмі. Але виявити їх неможливо без масового тестування, на проведення якого в багатьох країнах немає можливості.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що недавно був виявлений ще один симптом, який може також сигналізувати про початок пневмонії, викликаної COVID-19.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?