ДТЕК не є монополістом на ринку – голова АМКУ
Категорія
Економіка
Дата публікації

ДТЕК не є монополістом на ринку – голова АМКУ

ДТЕК не є монополістом на ринку – голова АМКУ

Компанії ДТЕК і "Енергоатом " не є монополістами на ринку генерації електричної енергіі. Про це заявив голова Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв в інтерв'ю Delo.ua, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ІА "Уніан".

"Ще у 2016 році АМКУ констатував наявність структурних ознак монополії на ринку генерації електроенергії у "Енергоатома" і ДТЕК. Але для визнання їх монополістами цього недостатньо, тому що не вистачає головної умови – можливості цих суб'єктів особисто встановлювати умови продажу товару і його ціну. Сьогодні це регулюється державою. Тому в ході відомої справи про монополізм ДТЕК ми так і сказали – доказів можливості використовувати свою ринкову владу у них немає", – заявив Терентьєв.

Голова АМКУ також зазначив, що з 1 липня почав працювати новий ринок електроенергії і ціну на електроенергію вже встановлює не держава, а самі виробники. І в перспективі є передумови для зниження ціни на електроенергію.

"Якщо на ринку є конкуренція, тобто виробники будуть боротися за покупця, то ми всі має право розраховувати на те, що ціна не буде штучно завищуватися, а в довгостроковій перспективі, можливо, навіть знизиться. І передумови для цього є – перш за все, в обсягах виробленої енергії та можливості збільшити ці обсяги в два рази", – вважає Терентьєв.

На думку глови АМКУ, головне завдання його відомства – забезпечити, щоб в новій моделі ринку ціна на електроенергію встановлювалася в результаті боротьби виробника за споживача, а не диктату ціни великими компаніями.

"Олігопольний ринок може розвиватися тільки за двома сценаріями – змова між найбільшими гравцями або жорстка конкуренція між ними. Заради створення правил гри для руху за другим сценарієм, конкурентним, Комітет системно працює останні чотири роки. Тобто наше завдання – змусити їх ("Енергоатом" і ДТЕК. – Ред.) конкурувати як між собою, так і з іншими учасниками ринку і імпортом", – зазначив Терентьєв.

Нагадаємо, з 1 липня в Україні запущена нова модель ринку електроенергії відповідно до ухваленого Верховною Радою у 2017 році Закону України "Про ринок електроенергії". Відповідно до Закону, нова модель передбачає впровадження, зокрема, ринку двосторонніх договорів, ринку "на добу вперед", внутрішньодобового ринку, балансувального ринку.

Запуск ринку електроенергії є зобов'язанням України щодо імплементації норм Третього енергопакету ЄС, а також умовою співпраці України з МВФ та отримання макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 500 млн євро в поточному році.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?