Думати треба було раніше: Порошенкові на відео пояснили проблеми з його офшорами
Категорія
Україна
Дата публікації

Думати треба було раніше: Порошенкові на відео пояснили проблеми з його офшорами

Думати треба було раніше: Порошенкові на відео пояснили проблеми з його офшорами
Джерело:  online.ua

Проблеми президента України Петра Порошенка через офшорний скандал здебільшого викликані його звичкою робити гучні заяви, після чого забувати виконати обіцяне.
Про це розповів відомий блогер і журналіст Олександр Михельсон у відеоблозі ONLINE.UA.
"Але є два нюанси, які стосуються саме президента і всієї президентської раті. Перший - не все те добре, що законно. Гаразд, поки ми не маємо навіть свідчень, Порошенко мінімізував або оптимізував би оподаткування свого бізнесу за допомогою цієї панамської фірми, і вже тим більше, він не вчинив відвертого кримінального злочину", - розповів журналіст.
"Однак, ми бачимо реакцію інших світових лідерів і політиків, задіяних в цьому скандалі. За винятком Путіна, з точки зору якого на нього, як завжди, ополчився весь світ. Всі інші, в свою чергу, реагують досить нервово - як подає у відставку прем'єр Іспанії, відійшов від виконання обов'язків (хоча, за даними на середину дня середи, ще не подав у відставку) прем'єр Ісландії. Досить стурбованими виглядають в цій ситуації і інші задіяні особи", - додав Олександр Михельсон.
"Тому що саме слово «офшори» і сама схема мінімізації-оптимізації податків за допомогою таких інструментів хоч і легальна, але ніяк не може виглядати моральною для політичного лідера, який за визначенням повинен бути зацікавлений в тому, щоб розвивати в своїй країні бізнес - не свій власний, а в цілому. І розвивати цей бізнес так, щоб він був чесним, і, звичайно, повинен сам подавати приклад чесності", - сказав блогер.
"І тут ми переходимо до другого питання - до інформаційної складової, вже не з боку журналістів, а з боку держави. Як влучно сформулював мій колега Єгор Чечеринда, у Порошенка було б набагато менше проблем сьогодні, якби все те, що він пояснив про свої офшори і трастові фонди зараз, він пояснив би тоді, коли підписувалися відповідні угоди, а також ще на тій стадії, коли це планувалося", - підкреслив Михельсон.
"Зовсім нескладно, насправді, тому, хто може зняти команду юристів міжнародного рівня, зняти ще й кількох спеціальних людей, які займалися піаром, тобто донесенням інформації до громадськості. Адже, нагадаю, піар - це не реклама, це зв'язки з громадськістю", - заявив він.
"Хай би юристи розробляли план дій, повідомляли цим спеціальним людям те, що можна повідомити. Ці люди формулювали б це нормальними словами для президентської прес-служби. Нехай би неофіційні групи пропагандистів і піарників, які теж є у президента і його адміністрації, поширювали ці меседжі в соцмережах, хай би відповідні компетентні люди ходили на інтерв'ю до звичайних, нормальних, не якихось там ручних ЗМІ і розповідали про те, що існує ось такий план, він може зайняти рік або два, але в цілому це такий собі план передачі активів президента в управління міжнародної компанії, - пояснив журналіст. - або Ротшильдам, або зеленим чоловічкам (маю на увазі марсіанських, а не тих, що в Криму), або чорту лисому - кому завгодно. Це можна було б зробити, це не вимагало великих зусиль".
"Але, як в абсолютній більшості інших випадків, президент зробив гучну заяву на рівні розуміння так званих простих людей: «Я продам!», і забув про це. Або створюється враження, що забув. Тоді як звичайна людина чекає: ну, ти продаси - давай, це ж справа нехитра", - сказав Олександр Михельсон.
"У всьому, багато в чому - від таких серйозних речей, як Мінський процес, така начебто дрібниця, як обіцянка за свій рахунок відремонтувати частину вулиці Грушевського, яка постраждала під час боїв - у всіх цих речах Порошенко любить зробити гучну заяву, після чого або ніяк не діяти, щоб діяти абсолютно непублічно, а потім ображатися через скандали", - додав блогер.
"Пане президенте, це природно, і так буде тривати, якщо ви будете і далі так себе вести. А схоже, президент поки не збирається міняти цих підходів. А що стосується конкретного офшорного скандалу, то, боюся, Петру Олексійовичу вже щось виправляти пізно. Думати, пане президенте, вам і вашим радникам треба було раніше. Тут не було особливої ​​мудрості", - резюмував журналіст.



Повний текст блога  читайте на ONLINE.UA: "Офшорный скандал: Порошенко поздно что-то исправлять".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?