Дуже щедрий спонсор: як Путін фінансує РПЦ
Категорія
Світ
Дата публікації

Дуже щедрий спонсор: як Путін фінансує РПЦ

Дуже щедрий спонсор: як Путін фінансує РПЦ
Джерело:  online.ua

Щонайменше 47 організацій (зокрема, громадські організації, монастирі, парафії, єпархії), що мають стосунок до Російської православної церкви, отримали гранти від президента Росії Володимира Путіна на суму у 55,3 мільйона рублів (близько 24 мільйонів гривень).

Відповідна інформація з’явилася на сайті Фонду президентських грантів, передає ONLINE.UA з посиланням на "Ведомости".

Зазначається, що прихід храму Святих новомучеників російських у Смоленську отримав 2,2 мільйона рублів (трохи менше ніж 1 мільйон гривень) на проект "Перлове намисто Святої Русі", що є спрямованим на розвиток молодіжного туризму та співпрацю з Білоруською православною церквою.

Також вказано, що 2,5 мільйона рублів матиме Якутська єпархія: гроші мають піти на проект "Храми Якутії – історична спадщина Росії".

Найбільший же серед цих організацій грант (10 мільйонів рублів – близько 4 мільйонів гривень) виграла організація РПЦ "Милосердя", що допомагає бездомним.

"З 2005 року в Росії проходить конкурс "Православна ініціатива", тому такі некомерційні організації мають досвід написання заявок і до того ж подають їх багато – а чим більше заявок, тим вищими є шанси виграти грант. Крім того, заявки подають в основному парафії церков, часто в селах. Для оформлення заявки потрібно бути юрособою, а в маленькому селі є всього два типи юросіб – або територіальне самоврядування, або церковний прихід. Зазвичай це невеликі гранти – до прикладу, на будівництво в селі парку, спортивних майданчиків. При цьому, гранти отримали і мусульмани, і єврейські проекти", - заявив гендиректор Фонду президентських грантів Ілля Чукалін.

Політологи пояснюють, що РПЦ – традиційний партнер влади, відтак з маленькими проектами їй постійно допомагають.

Як повідомляв ONLINE.UA, після того, як Російська православна церква розірвала відносини з Константинопольським патріархатом через надання Томосу про автокефалію Україні, віруючі РПЦ повинні дотримуватися нових правил, порушення яких загрожує їм покаранням.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?