Два роки після кримського референдуму: "За українського уряду було погано, але за російського тут ще гірше"
Категорія
Світ
Дата публікації

Два роки після кримського референдуму: "За українського уряду було погано, але за російського тут ще гірше"

Два роки після кримського референдуму: "За українського уряду було погано, але за російського тут ще гірше"
Джерело:  The Guardian

Ексцентричний бізнесмен Олег Зубков, який працює в двох найбільших зоопарках в Криму, побудованих ним самим, був настільки сильним прихильником російського захоплення Криму, що пообіцяв нацькувати своїх левів на будь-яких українських націоналістів, які ступлять на півострів, пишуть журналісти в Сімферополі та Москві для The Guardian, передає ONLINE.UA.
Менш ніж два роки потому Зубков перебуває в конфлікті з новим російським урядом Криму і не задоволений станом півострова Йому довелося з нового року закрити сафарі парк «Тайган», який прийняв 500000 відвідувачів в 2013 році, як і зоопарк «Казка» біля Ялти.
Історія бізнесмена відображає широкі настрої в Криму. Мало хто вважає анексію неправильним ходом, але існує широко поширене визнання, що влада РФ не стала панацеєю, як очікувалося.
"Бюрократія, корупція, некомпетентність - зараз тут неможливо зробити що-небудь, - говорить він. - За українського уряду було погано, але за російського - тут ще гірше".
Він написав президенту Росії Володимиру Путіну з проханням втрутитися в ситуацію з місцевою владою.
Багато жителів Криму висловлюють невдоволення Аксьоновим та іншими призначеннями Кремля.
"Це уряд гоблінів. За той час, що вони при владі, я навчив би одну з моїх шимпанзе бути кращим політиком, - сказав Зубков. - Вони настільки закохані в свій імідж героїв, але вони нічого не зробили. Вони просто бандити, які були в потрібному місці в потрібний час".
"Крим заслуговує на більше, ніж він отримав протягом останніх двох років, - сказав останній комуністичний лідер території до розпаду Радянського Союзу Леонід Грач. - Ця область повинна була стати прикладом того, що може бути зроблено... замість цього створюється відчуття, що ми нелюбима пасербиця Росії".
Олексій Чалий, місцевий проросійський бізнесмен, який, за словами його сім'ї, «не покладаючи рук протягом багатьох десятиліть намагався домогтися приєднання Севастополя до РФ», виявився розчарований нинішньою владою і тим, що його плани інноваційних проектів і стратегічного розвитку були проігноровані.
Помічники Чалого кажуть, що він відхилив прохання Путіна очолити Севастополь після анексії, бо хотів залишити цю роботу професійним політикам, але наразі він перебуває в Москві для переговорів з кремлівськими чиновниками, щоб переконати їх звільнити призначеного Кремлем главу міста Сергія Меняйла.
Для багатьох торгова блокада і відключення электрики лише посилили неприязнь до України. Навіть якщо вони дуже розчаровані в тому, що відбувається, вони досі не шкодують про сам факт приєднання.
Член законодавчих зборів в Севастополі сказав: "Тут є люди, які тверезо оцінюють нинішню політичну систему Росії. Цей режим в Кремлі тимчасовий, важливо те, що ми тепер частина Росії, і це назавжди".
Зубков, який народився в РФ, навчався в Києві і одружився з українкою, каже, що всіма силами боротися за анексію Криму і приєднання до РФ його підштовхнули лячні для нього націоналістичні гасла на Майдані та знесення пам'ятників Леніну по всій Україні. Він, як і раніше, сподівається, що Москва розбереться в безладді на півострові, а якщо ні, то у нього не залишиться іншого вибору, окрім як продати все і поїхати, залишивши своїх тварин.
Більшість жителів Криму з проукраїнськими поглядами покинули півострів після анексії, а більшість решти воліють мовчати, бо простір для інакомислення скоротився.
Проукраїнський активіст Леонід Кузьмін був відданий під суд торік за організацію невеликого зібрання, щоб відсвяткувати день народження українського поета Тараса Шевченка. Згодом він втратив свою роботу вчителя історії і зараз працює помічником зубного лікаря. Після неодноразових погроз від російських спецслужб він перестав організовувати публічні заходи. Коли він востаннє їздив у Київ, українські прикордонники зупинили його і тримали на кордоні протягом шести годин, звинувачуючи в сепаратизмі, що лише підкреслює труднощі, з якими стикаються ті, хто підтримує Україну, але вирішив залишитися в Криму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?