Джемілєв розповів, як СБУ працювала філією путінської спецслужби
Категорія
Україна
Дата публікації

Джемілєв розповів, як СБУ працювала філією путінської спецслужби

Джемілєв розповів, як СБУ працювала філією путінської спецслужби
Джерело:  online.ua

Один із лідерів кримських татар, Уповноважений президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв розповів, як Служба Безпеки України за часів президентства Віктора Януковича працювала українською філією російської Федеральної служби безпеки (нагадаємо, цю спецслужбу традиційно пов'язують з вихідцем з КДБ, директором ФСБ в 1998-99 роках і нинішнім президентом РФ Володимиром Путіним).
Про це Джемілєв розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.
"Ще в 2011 році нам вдалося отримати в непрямому викладі документ ФСБ, де, зокрема, говорилося, що кримські татари і, в першу чергу, їх Меджліс - це головна політична сила, яка може істотно перешкоджати "реалізації стратегічних інтересів Росії в Криму" . Які саме "стратегічні інтереси", там не уточнювалося, але пропонувався ряд заходів, спрямованих на розкол і нейтралізацію Меджлісу", - говорить він.
"На ці цілі тоді планували витрати в 20 млн доларів - переважно для організації кампанії з дискредитації Меджлісу в Криму, Україні і за кордоном, створення клонових організацій. При цьому говорилося, що хай навіть серед цих організацій будуть антиросійські, аби вони обов'язково були проти Меджлісу: спортивні, жіночі, дитячі, що завгодно. Потім з цієї маси організацій повинні були створити спільний фронт. Так і зробили, але через брак "кадрів" вийшло якесь посміховисько - найчастіше в різних організаціях одні і ті ж кадри" , - додав Джемілєв.
"До речі, головною фігурою серед цих кадрів був нинішній "віце-прем'єр" Руслан Бальбек, який був амністований з мотивуванням, що він розкаявся у вчинених злочинах, є інвалідом 2-ї групи. Він був випущений з української в'язниці в червні 2011 року. Цікаво, що через кілька місяців до нас потрапила вже аналітична довідка СБУ Криму, спрямована своєму начальству в Київ. Там говорилося, що Меджліс - це основна опозиційна сила в Криму, яка протистоїть нинішній (тобто януковській) владі", - розповів він.
"Там теж пропонувалися заходи щодо розколу і нейтралізації Меджлісу, підтримки антимеджлісовських організацій, але про гроші нічого не говорилося. Тобто в ті часи СБУ працювала як українська філія ФСБ. У штаті кримського управління було десь близько 2300 співробітників, але жодного кримського татарина. Правда, останнім часом все ж прийняли одного, але і то - на якусь господарську роботу", - передає лідер кримських татар.
Більше читайте на ONLINE.UA: В оточенні Путіна пропонували розправлятися з кримськими татарами - Мустафа Джемілє.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?