Є ризики - НБУ невідкладно звернувся до українців
Категорія
Економіка
Дата публікації

Є ризики - НБУ невідкладно звернувся до українців

Є ризики - НБУ невідкладно звернувся до українців
Джерело:  online.ua

Національний банк звернувся до всіх українців з важливим попередженням - в регуляторі розповіли про приховану небезпеку нульових кредитів і дали поради, як уберегтися від недобросовісних кредиторів, які під назвами "кредити без паспорта і довідки про доходи", "кредити під 0% за 10 хвилин" нав'язують людям позики під 1700% річних. В НБУ наголосили, що, як правило, всі кредити, що надаються небанківськими фінансовими компаніями, мають підводні камені, через які українцям доводиться потім виплачувати величезні гроші позичальникам. Як уникнути небезпечної ситуації при оформленні нульового кредиту, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу НБУ.

"Особливість мікрокредитів в тому, що ставка 0% або 0,01% може діяти протягом пільгового періоду. Наприклад, 5 днів. Після цього вступають в дію звичайні тарифи. А тут можуть ховатися 100%, 700% і навіть 1700% річних" , - пояснили в регуляторі.

В НБУ наголосили, що всі ці умови прописані в договорі, але вміло замасковані кредиторами, щоб позичальник під час підписання документа не помітив підступ. Як правило, річну відсоткову ставку фінансові компанії вказують непримітним позначенням APR (Annual Percentage Rate, річна ставка), на яке клієнти навіть звертають увагу.

"Небанківські фінустанови вказують ставку по кредиту 1-2%. Але це ставка за один день", - додали в НБУ.

Регулятор закликав українців звертати увагу саме на цей момент, так як рекламуючи кредити, мікрофінансові компанії зазвичай вказують відсотки за один день користування кредитом.

"Умовні 1-2% дійсно виглядають привабливо. Незважаючи на невеликий платіж, умовно 10-20 гривень в день, клієнт може не турбуватися через прострочення і несвоєчасне виконання своїх зобов'язань. Однак після цього спрацьовують штрафи, комісії і нараховується пеня", - пояснили в регуляторі.

Також істотно збільшити суму боргу можуть штрафи - наприклад, 2% від простроченого платежу в перший день прострочення і ще плюс 2% кожен наступний день і пеня (наприклад, 1,5% від суми кредиту за кожен день прострочення).

В НБУ також на прикладі показали, як розрахувати повну ставку по мікрокредитів.

"Уявімо, що ви взяли мікрокредит 5 тис. грн на 30 днів. Протягом пільгового періоду - 5 днів - діє ставка 0,01% в день. Решту місяця діє звичайна ставка - 2% в день. Ви повинні будете повернути повне тіло кредиту - 5 тис. грн. Але скільки ви заплатите відсотків? Припустимо, що ви не допускали прострочення і небанківська фінансова установа не застосовувала жодних санкцій. В такому випадку за перші п'ять днів ви заплатите всього лише 2,5 грн. Але в інші місяці відсотки складуть - 2,5 тис. грн. Тобто загальна виплата по кредиту складе більше 7,5 тис. грн. Відсотки складуть половину суми взятого кредиту", - попередили в НБУ.

Важливо нагадати, що в лютому 2020 року в Україні стартувала програма "Доступні кредити 5-7-9%" для малого та середнього бізнесу. Її реалізує Фонд розвитку підприємництва. Програма передбачає створення умов для здешевлення і доступності кредитів шляхом компенсації відсоткової ставки до рівня 5%, 7% і 9% річних за кредитами в національній валюті, а також надання часткових гарантій. На даний момент в Україні за програмою "Доступні кредити 5-7-9%" видали 1,1 млрд грн. Всього на неї виділено 2 млрд гривень.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що НБУ попередив українців, що банки не роздають гроші просто так і під фішкою "кредит під 0%" ховається багато підводних каменів. Нульова ставка по кредиту може діяти всього тиждень, а потім банки вводять штрафи, пеню, комісії та додаткові відсотки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?