ЄБРР та ЄС розвивають експортний потенціал українських меблевиків
Категорія
Економіка
Дата публікації

ЄБРР та ЄС розвивають експортний потенціал українських меблевиків

ЄБРР та ЄС розвивають експортний потенціал українських меблевиків

Європейський Союз спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) сприяє виходу українських меблевиків на зовнішній ринок, повідомила координатор проектів групи з фінансування та розвитку малого і середнього бізнесу ЄБРР в Україні Ольга Іванченко, повыдомляє ONLINE.UA з посиланням на ІА «УНІАН».

«Ми проаналізували що необхідно ринку для його розвитку і дійшли до висновку, що ринку в першу чергу необхідні знання», - сказала Іванченко. За її словами, крім отримання необхідних знань, для підвищення своєї конкурентоспроможності і компетенції на ринку необхідно покращувати операційну ефективність – тобто як виробляти більше і заробляти більше, а також для реалізації потенціалу компаній необхідно спростити доступ українських меблевих компаній як до внутрішнього, так і зовнішнього ринків. Для втілення цих завдань в травні минулого року була створена дорожня карта і вже згідно з нею були зроблені певні кроки.

Так, за словами координатора проектів, разом з командою Центру інформаційної підтримки бізнесу в Рівному була створена школа управління меблевим бізнесом. На даний момент школа самостійно функціонує без підтримки ЄБРР. А Банком виділяються гранти на консалтингові проекти в рамках ініціативи ЄС EU4Business. Серед яких особливо затребувана малими і середніми підприємствами (МСП) інформація про впровадження бережливого виробництва, системи управління якістю, автоматизації, системи Кайдзен, теорії обмежень, проводиться низка секторальних заходів і навчальних тренінгів. Також створюються ініціативи допомоги підприємцям щодо виходу на зовнішній ринок: це B2B (Business-to-Business) зустрічі, впровадження різних ініціатив допомоги у виході меблевих компаній на зовнішній ринок.

«Минулого року завдяки мережі Центрів інформаційної підтримки бізнесу, яка створена ЄБРР в рамках ініціативи EU4Business, ми провели 170 заходів. Ми побачили, що одна з цінностей, яка є і буде ще довгий час – це вихід на експортні ринки. Це знання, які необхідні для того, щоб експортувати. Тому ми в ЄБРР вирішили зробити пілотний проект - два в одному. З одного боку, провести меблевий саміт на тему експорту, де будуть обговорюватися успішні практичні кейси, які покажуть доступ до експортних ринків, особливості роботи з різними країнами та окремі сегменти цієї галузі. Друга частина саміту - В2В зустрічі. На сьогоднішній день 70 компаній були відібрані для участі в даних зустрічах», - додала Іванченко.

ЄБРР працює в Україні з 1993 року і є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в нашій країні. За даними Міністерства фінансів України, Європейський банк реконструкції і розвитку за період співпраці профінансував в Україні 422 проекти на загальну суму понад 13 млрд євро, з них 7 проектів на 1,577 млрд євро в державному секторі. Ініціатива Європейського Союзу EU4Business охоплює всю діяльність ЄС з підтримки малого та середнього бізнесу в країнах Східного партнерства.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?