Екологи б’ють на сполох: у Чорному морі вдвічі більше сміття, ніж у Середземному
Категорія
Україна
Дата публікації

Екологи б’ють на сполох: у Чорному морі вдвічі більше сміття, ніж у Середземному

Екологи б’ють на сполох: у Чорному морі вдвічі більше сміття, ніж у Середземному
Джерело:  online.ua

Екологічна ситуація у Чорному морі продовжує погіршуватися. За даними екологів, у чорноморській акваторії міститься майже вдвічі більше сміття, ніж в Середземному морі. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на результати досліджень Програми розвитку ООН «Удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря: вибрані заходи».

Згідно зібраної інформації, концентрація деяких забруднюючих речовин у воді Чорного моря перевищує критичне значення, що робить її небезпечною як для морського життя, так і для людини.

В інтерв’ю виданню «Крим.Реаліі» учасниця Програми розвитку ООН Олена Марушевська розповіла, що результати дослідженні справді шокують.

«Ми моніторили, скільки сміття у відкритому морі – і уявляєте, за 150 кілометрів від берега під кормою, під носом судна весь час пропливає то м’яч, то пластиковий стілець, то каністра. Ми навіть сміттєвий контейнер бачили! І пакети – це в центрі моря. Щохвилини бачиш один шматок сміття. В більшості випадків вже не зовсім було зрозуміло, що це ... Моніторинг показав, що в Чорному морі, у відкритому морі, в два рази більше сміття, ніж в Середземному. Середземне море – найбрудніше в Європі, але Чорне море закрите, і все сміття тут і залишається», – заявила Марушевська.

За її словами, моніторинг в гирлах річок показав, що в Чорне море щогодини потрапляє від 8 до 50 шматків сміття. Екологи бачили навіть дельфіна, який заплутався в пакеті.

«Було видно, що він заплутався, коли був маленьким, тому що почав рости, а цей пакет, як пояс, стягує йому тіло і не дозволяє рости. Також мої колеги бачили крабів, які після скидання панцира надягають на себе пластикові пробки або контейнери», – повідомила учасниця проекту ООН.

Марушевська розповіла, що для збору зразків води дослідники використовували фільтр, який чіплявся позаду до корабля. Через нього проходило тисячі кубометрів води. Потім цей фільтр передали в європейські лабораторії, де його дослідили на вміст 40 тисяч речовин.

«Так ось, ми визначили 124 речовини – специфічних забруднювача Чорного моря. Ми знайшли пестицид ДДТ, який давно заборонений, але як і раніше залишається в морській воді у великій концентрації. Крім того, дуже багато ліків – ібупрофен, антибіотики. Всі ліки, які ми використовуємо, не піддаються очищенню в стічних водах і теж потрапляють в Чорне море. Також ми знайшли неймовірно високі концентрації сонцезахисного крему в центрі моря, тому дуже просимо всіх відпочиваючих: будь ласка, крем повинен вбратися, не треба в ньому залазити в воду. Також люди використовують антидепресанти, і можна подивитися, біля якої країни їх більше», – повідомила Марушевская.

У той же час еколог зазначила, що під час дослідження були виявлено сліди ДНК деяких видів риб, які раніше вважалися зниклими у Чорному морі.

«Наприклад, європейського осетра, який десь в глибинах Чорного моря сховався, білуги. Це радує. Також наш унікальний морський заповідник - філофорне поле Зернова - де ростуть корали Чорного моря, червоні водорості, отримав вищу оцінку: було два, стало три . Зрозуміло, це ще не гарна оцінка, але хоча б воно вже не вмирає, а відроджується, розростається. У Грузії було помічено повернення чорноморської устриці, яка пропала майже повністю через рапани», – розповіла еколог.

Нагадаємо, що кілька тижнів тому очільниця МОЗ України закликала відмовитись від поліетиленових пакетів та запропонувала альтернативні екологічні рішення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?