Економіст: блокада Донбасу і захоплення підприємств можуть обвалити гривню
Категорія
Економіка
Дата публікації

Економіст: блокада Донбасу і захоплення підприємств можуть обвалити гривню

Економіст: блокада Донбасу і захоплення підприємств можуть обвалити гривню
Джерело:  YouTube

Унаслідок блокади окупованого Донбасу і захоплення бойовиками підприємств вугільної промисловості на сході України держбюджет недоотримає близько 1,5 млрд доларів.
Про це в інтерв'ю телеканалу NEWSONE заявив Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера, економіст Олег Устенко.
На думку експерта, це означає, що в цьому випадку дофінансування держбюджету можливо буде тільки двома способами.
Перший з них - монетизувати додатково дефіцит держбюджету: "Друкувати гроші, розкручувати інфляцію". Другий - Україна вийде на зовнішній ринок запозичень капіталу і позичатиме кошти там, щоб після віддавати близько 6-6,5% нашого ВВП на виплату відсотків, вважає економіст.



"Відповідно, якщо ми говоримо про прогнозовану інфляцію в 12% (якщо ми не отримуємо близько 3 млрд доларів з цих територій), це означає, що гроші нам доведеться витрачати на купівлю імпорту десь на інших територіях. Це великий мінус в наш торговий баланс. Це означає, що золотовалютні резерви, які зараз є в обсягах близько 15-15,5 млрд доларів, повинні бути автоматично зменшені на 3 млрд доларів. Додайте туди цифру 5 млрд доларів, яка нам необхідна, і отримаємо 8 млрд доларів. Резерви в 15,5 млрд доларів - тільки видаються резервами. У реальності можна використовувати десь 4,5 млрд доларів, і гривня просто впаде", - вважає Устенко.
Аналізуючи тісний зв'язок курсу національної валюти і експорту, економіст зазначив, що в 1901-1916 роках Україна була експортнозалежною територією. Тоді 80% нашого експорту становили метали, зерно і продукція харчової переробки. Минуло 100 років, і в структурі українського експорту 60% займає зерно, метали, додалася хімія. Таким чином, за 100 років ситуація практично не змінилася, і чому це не зробили за 3 роки - правомірне запитання, впевнений експерт.
"Але воно так і повисне в повітрі, тому що це питання до української влади", - додав він.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?