Експрезиденти України підготували звернення до підписантів Будапештського меморандуму
Категорія
Політика
Дата публікації

Експрезиденти України підготували звернення до підписантів Будапештського меморандуму

Експрезиденти України підготували звернення до підписантів Будапештського меморандуму
Джерело:  online.ua

Експрезиденти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко планують надіслати звернення країнам-підписантам Будапештського меморандуму щодо гарантій безпеки після приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Джерело: президентський фонд Леоніда Кучми

Про що йдеться у зверненні експрезидентів України

Зокрема, колишні лідери України закликали країни-підписанти Будапештського меморандуму довести, що цей договір має реальну силу.

Надання гарантій безпеки (а саме ці слова були в назві Будапештського меморандуму, під яким поставили свої підписи супердержави) стало умовою добровільної відмови України від ракетно-ядерного потенціалу. На той час він був третім у світі, переважаючи потенціали Франції, Великої Британії та КНР". Тепер Україна може згадувати урочисті обіцянки "великої четвірки" (ми були вдячні за те, що до меморандуму приєднався Китай) хіба що як знущання, - підкреслюється у зверненні експрезидентів.

У зверненні колишні керівники України нагадують, що у 2014 році Росія здійснила напад на територіальну цілісність та суверенітет України, анексувавши Крим та частину територій Донбасу.

Наразі РФ з трьох сторін спрямовує на Україну загрозу подальшого військового вторгнення.

За словами екс-президентів, окрім загрози прямого вторгнення Україні також загрожує економічна блокада - енергетична на півночі та морська - на півдні.

Леонід Кучма, Леонід Кравчук та Віктор Ющенко (фото - kuchma.org.ua)

Тим часом, неприпустимість економічного тиску на Україну також була зафіксована як один із пунктів Будапештського меморандуму, - зазначається у зверненні.

Президенти підкреслюють, що Україна тільки чує про суворі заходи проти агресора, однак підготовлені санкції не стосуються газопроводу "Північний потік-2" та відключення РФ від SWIFT.

Коли 1994 року великі держави укладали угоду з Україною, вони фактично говорили: ми не хочемо, щоб ти стала з нами рівною. Ми хочемо зберегти свою монополію. Але ми пропонуємо тобі в обмін на справжній захист нашу справжню підтримку. Ось тобі наше слово - Чесне слово сильного. Ми тоді повірили, хоча в тому ж 1994 році один з підписантів Будапештського меморандуму в приватній розмові сумно попереджав: вас обманюють. Сьогодні вирішальний момент, коли можна довести, що Будапештський меморандум не був простим обманом. Що сильний може бути чесним і сміливим... То ж доведіть свою справжню силу, - закликають колишні українські президенти.

Зокрема екс-керівники держави закликали зупинити російську агресію проти України.

Якщо сьогодні ми програємо, жодних Будапештських меморандумів більше не буде. Дивлячись на наш досвід, жодна країна, яка може отримати ядерну зброю, за жодних обставин від неї вже не відмовиться. Тому на кону зараз не лише доля України та ваш світовий авторитет. На кону – майбутнє безпеки всього світу, - зазначають президенти.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?