Експерт пояснив, які фактори впливатимуть на ціни в 2019 році
Категорія
Економіка
Дата публікації

Експерт пояснив, які фактори впливатимуть на ціни в 2019 році

Експерт пояснив, які фактори впливатимуть на ціни в 2019 році
Джерело:  24 канал

Рівень інфляції протягом наступного року може змінитися. Кандидат економічних наук, фінансовий аналітик YouControl Роман Корнилюк зазначає, що серед ризиків, які потенційно сприятимуть росту цін – не отримання траншу МВФ, інфляційні очікування перед виборами і окремі результати виборів, передає ONLINE.UA з посиланням на "24 Канал".

На його думку, малоймовірними є проблеми, через які Україна не отримає обіцяного від МВФ траншу за програмою stand-by, в результаті чого могли б виникнути труднощі з виплатою старих боргів.

"Наразі влада виконала умови Фонду щодо прийняття держбюджету та підвищення цін на газ, тож ризик реалізації цього фактора незначний", - каже фахівець.

Ще один ризик – прихід до влади після виборів еліт, які чинитимуть тиск на НБУ щодо проведення "політики дешевих грошей" з лозунгами про дешеве кредитування. Інфляція може збільшитися, якщо нова влада проводитиме іншу монетарну політику і змусить НБУ запустити так званий “друкарський верстат.

"Якщо регулятор безпідставно підвищить обсяг грошової маси в економіці з лозунгами про здешевлення кредитування, це може призвести до зростання цін по турецькому чи венесуельському сценарію. Адже якщо кількість купюр у кишенях кожного росте швидше, ніж кількість товарів на полицях магазинів, то ціни на товари автоматично зростають", – пояснив Корнилюк.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що підвищення ціни на газ для українців до 8550 гривень за тисячу кубометрів, рішення про яке прийняв Кабмін в кінці жовтня, стане не останнім найближчим часом. У 2019 газ може подорожчати майже до 10 тисяч гривень за 1000 м3, а в 2020 році — до 12 тисяч.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?