Експерт розповів, що буде, якщо не зупинити блокаду Донбасу
Категорія
Україна
Дата публікації

Експерт розповів, що буде, якщо не зупинити блокаду Донбасу

Експерт розповів, що буде, якщо не зупинити блокаду Донбасу
Джерело:  УНН

Якщо блокаду Донбасу не буде зупинено, цього року Україна втратить ще 10% ВВП.
Про це заявив політолог Костянтин Бондаренко в ефірі 112 каналу, пише  УНН.
"Ті, хто блокує залізничні колії, говорять дуже багато ура-патріотичних гасел. У той же час фактично, якщо б виповнилося те, що вони пропонують - повністю перекрити всі поставки вугілля, то замість 3% обіцяного зростання ВВП це призвело б до 10-15% його падіння в цьому році. Якщо це ознака патріотизму, то, вибачте мене, що у нас не патріотично? Що стосується даної ситуації, тут, насправді, мова йде не про прибутки олігархів. Питання - про економіку держави, про соціальну сферу, про престиж держави. Чи може держава відповідати за безпеку?" - зазначив експерт.
Відповідаючи на запитання журналіста щодо "дипломатичного вирішення" питання, анонсоване міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, політолог висловив думку, що влада повністю несе відповідальність за цей шлях, оскільки минув вже місяць, і ніяких зрушень не було. Тим не менш, в драматичні моменти історії ми бачили й інші, ефективні рішення подібних питань, упевнений Бондаренко.
Наприклад, під час Громадянської війни в Сполучених Штатах Північ продовжувала торгувати бавовною, тобто, купувати бавовну у південних штатів, незважаючи на бойові дії. Під час Російсько-Японської війни 1904-1905 рр весь тихоокеанський флот Російської Імперії ходив на японському вугіллі, купував його. Під час Другої Світової війни Сполучені Штати постачали двигуни для німецької армії, з якої перебували у стані війни, і так далі.
Бондаренко також нагадав, що більшість вугільних підприємств, які фактично сьогодні знаходяться на території, непідконтрольній Києву, зареєстровані на території України і, відповідно, платять податки до бюджету України.
"За півроку це приблизно 5-7 мільярдів гривень. А громадяни, які там працюють, отримують гроші на картки, які можуть використовувати тільки на території України", - зазначив він.
Політолог також висловив упевненість, що якими б не були правові колізії, профільні міністерства можуть і повинні вирішити цю ситуацію.
"Насправді, тут потрібно, щоб весь комплекс заходів була підготовлена профільними міністерствами, а у нас є Міністерство з питань окупованих територій. Потрібно, щоб у зв'язці з іншими профільними міністерствами (енергетики, економіки) був розроблений план, щоб все це регулювалося на державному рівні і, відповідно, щоб було державне бачення того, якою мірою компромісу ми йдемо в даній ситуації", - резюмував Бондаренко.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?