Експерт: Уряд видає ідею Рабіновича про безкоштовні ліки за свою
Категорія
Політика
Дата публікації

Експерт: Уряд видає ідею Рабіновича про безкоштовні ліки за свою

Експерт: Уряд видає ідею Рабіновича про безкоштовні ліки за свою

Кабмін запозичив у Рабіновича ідею про безкоштовні ліки і реалізував її в зручній для них формі, заявив експерт Олексій Якубін.

Про це він написав на своїй сторінці facebook, порівнюючи законопроект Рабіновича з останніми нововведеннями уряду в сфері медицини.

"Ні для кого не секрет, що уряд в більшості випадків не блищить ідеями і нововведеннями, які б поліпшували життя людей. З огляду на сильне невдоволення людей Кабміном, команда Гройсмана шукає цікаві ідеї, які могли б хоч якось уповільнити падіння їхнього рейтингу в прірву. І тут, як то кажуть всі засоби хороші. Перше, що спадає на думку людям, які не особливо хочуть вникати в суть речей - звичайно, дізнатися, що роблять більш успішні люди та запозичити. Власне те саме і сталося з ідеєю по роздачі безкоштовних ліків, яку ще рік тому ініціював Рабінович. Уряд "зам'яв" його ідею, а через деякий час видав її за свою, при тому урізану версію, так, як їм було зручно", - заявив Якубін.

За його словами, Рабінович подав законопроект про безкоштовне і пільгове забезпечення лікарськими препаратами окремих категорій населення (№4687) ще рік тому (на позаминулій (4) сесії) 18 травня 2016 року). "Законопроект пройшов всі необхідні процедури в комітетах і готовий до винесення на голосування в ВР. Але більше півроку без будь-яких пояснень з боку того ж спікера Парубія він не виносився на слухання в сесійну залу. Сам Рабінович неодноразово заявляв про те, що Парубій без підстав саботує його законопроект. Деякий час по тому, а точніше через рік, 1 квітня 2017 року, точно така ж ініціатива (хоч і в урізаному вигляді) озвучується і мало того, моментально впроваджується від імені Кабміну", - зазначив Якубін.

"Мета законопроекту Рабіновича - це захист людей, що гостро потребують лікарських препаратів. З огляду на те, що Україна на 2-му місці за рівнем смертності громадян, перед нами тільки Південно-Африканська країна Лесото, актуальність ініціативи не викликає сумніву. Крім того, прагнучи в Європу, ми повинні враховувати практику європейських країн. Варто відзначити, що в ряді країн, таких як Норвегія, Чехія, Італія, Іспанія та Польща - такі програми діють давно. В тій же сусідній Польщі частково відшкодовується вартість 4 тисяч лікарських препаратів. Для порівняння у нас уряд впровадив відшкодування вартості тільки 157 препаратів", - заявив він.

"Лідер партії "За Життя" запропонував встановити справедливий механізм державної гарантії доступного медичного обслуговування. Законопроект цей більш самодостатній, ніж те, що зробив Кабмін. В ньому визначено категорії осіб і умови, забезпечення лікарськими препаратами за рецептом лікаря безоплатно або на пільгових умовах; порядок відпуску лікарських засобів аптеками; вказані джерела бюджету на забезпечення безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів. При цьому, ініціатива Рабіновича охоплює всі види захворювань всіх соціально незахищених людей, в той час як Кабмін ввів відшкодування вартості ліків лише за трьома групами: від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу, бронхіальної астми. Добре, що взагалі не для однієї групи людей, але що робити іншим? Вони такі ж громадяни України, яким Конституція гарантує медичне забезпечення , - пише Якубін.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?