Експерти Fitch спрогнозували, що буде з економікою України в 2021 році
Категорія
Економіка
Дата публікації

Експерти Fitch спрогнозували, що буде з економікою України в 2021 році

Експерти Fitch спрогнозували, що буде з економікою України в 2021 році
Джерело:  online.ua

Експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings оцінили рівень економіки України та підтвердили валютний довготривалий рейтинг дефолту України на рівні "В" зі стабільним прогнозом. Вони запевняють, що в 2021 році українська економіка продемонструє стабільність в зовнішніх фінансах після коронавірусної кризи, а ВВП країни майже повністю відновиться після спаду на 4,2% в 2020 році. Що буде з економікою України в 2021 році, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-реліз агентства.

Згідно з прогнозом експертів, економічне зростання України відбудеться за рахунок приватного споживання, зростання виробництва сільськогосподарської продукції та часткового відновлення інвестицій. За даними Fitch, показники потенціалу людського розвитку України вигідно відрізняються від порівнянних по рейтингу країн. Гальмують розвиток економіки, на думку експертів, слабкий рівень управління, висока ступінь законодавчого і судового ризику для реалізації політики і низька зовнішня ліквідність у порівнянні з високими вимогами по обслуговуванню суверенного зовнішнього боргу.

"Ми прогнозуємо зростання ВВП на 4,1% в 2021 році за рахунок приватного споживання, зростання виробництва сільськогосподарської продукції та часткового відновлення інвестицій. Друга хвиля Covid-19 була набагато серйознішою, ніж перша, але рівень смертності знижується, і ми припускаємо, що економічні заборони залишаться обмеженими ", - йдеться в прогнозі Fitch.

В агентстві при цьому зазначили, що інфляція в Україні зросла до 6,1% в січні, що трохи вище цільового показника, що було викликано більш високими цінами на сировинні товари та енергоносії, ослабленням національної валюти і підвищенням мінімальної заробітної плати на 20%.

Важливо відзначити, що в Україні з початку 2021 року подорожчали ряд продуктів. Мова йде не тільки про м'ясо птиці, але і про цукор, масло, яйцях, а також гречці. За словами експертів, на даний момент б'ють всі рекорди яйця, адже їх ціна за січень піднялася на цілих 15%. На зростання цін вплинув той фактор, що суттєво зросли витрати у тих, хто виробляє цю продукцію - м'ясо птиці та яйця. При цьому ціни на деякі продукти в Україні вже перевищують вартість таких же товарів в Європі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Мінфін озвучило прогноз щодо курсу гривні. У міністрестві запевнили, що курс буде стабільним.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?