Експерти назвали неочевидні причини зростання захворюваності на COVID-19
Категорія
Україна
Дата публікації

Експерти назвали неочевидні причини зростання захворюваності на COVID-19

Експерти назвали неочевидні причини зростання захворюваності на COVID-19
Джерело:  online.ua

Навесні одночасно з вакцинацією в Україні почалося зростання захворюваності на коронавірус COVID-19. Кілька областей одночасно опинилися на межі введення “червоної зони” адаптивного карантину. Низка експертів вказала на існування одночасно кілька факторів, які спричинили саме такий розвиток ситуації з пандемією. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на “РБК-Україна”.

За словами Юрія Ганіченка — керівника Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки, схожим чином ситуація розвивається не тільки в Україні.

“У багатьох країнах Європи також йде зростання, в тому числі в сусідніх країнах — Польщі, Чехії. В Україні він був цілком очікуваний: прогнозувалося, що він почнеться з лютого, після січневого карантину. Далі був відлік дві-три тижні: це включає інкубаційний період, час, коли люди почали здавати тести і дані почали відбиватися в статистиці”, - зауважив він.

Також фахівці звернули увагу на недотримання карантинних обмежень у повному обсягу з боку людей.

“Ті, хто весь час старанно дотримувався карантинні заходи, зараз почав ними нехтувати. Вони стали більше виходити в суспільство і зустрічатися з друзями. І це вилилося в нинішній сплеск захворюваності. Тобто зараз, в першу чергу, хворіють саме ті групи, які раніше довгий час берегли себе”, - цитує видання імунолога Лабораторії імунології Інституту педіатрії, акушерства і гінекології ім. О. Лук'янової НАМН України Бориса Донського.

Одночасно з цим шириться британський штам коронавірусу, який став більш агресивним: тривалість його інкубаційного періоду зменшилася до 1-3 днів, а летальність підвищена на 64%.

“Мабуть, він переноситься більш важко: це виходячи з тієї статистики, яку ми зараз спостерігаємо. До того ж у нього з'явилися нові симптоми. Цей штам вражає нирки, печінку, центральну нервову систему”, - підкреслив очільник парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький.

У МОЗ головний санлікар Віктор Ляшко додав, наразі за епідемічними показниками спостерігається друга хвиля коронавірусу, а не третя, оскільки Україна на відміну від багатьох сусідів уникла один з піків зростань захворюваності.

Як повідомляв ONLINE.UA, масова кампанія з вакцинації проти коронавірусу COVID-19 почалася в Україні 24 лютого, однак з того моменту першу дозу щеплення отримали лише понад 50 тисяч осіб. У Міністерстві охорони здоров’я наголошували раніше, що для цього є певні причини й закликали українських громадян вакцинуватися активніше — утім, невідомо, як саме, бо перший раунд передбачений майже повністю для медиків. Головний санітарний лікар Віктор Ляшко звернув увагу на необхідність обережного старту масової імунізації через ризики зриву.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?