Експертка: Комісія, що контролюватиме азартні ігри, не повинна стати годівницею для чиновників
Категорія
Економіка
Дата публікації

Експертка: Комісія, що контролюватиме азартні ігри, не повинна стати годівницею для чиновників

Експертка: Комісія, що контролюватиме азартні ігри, не повинна стати годівницею для чиновників
Джерело:  ICTV

Комісія з регулювання азартних ігор має бути максимально незалежною від держави. Чим більшою буде така залежність, тим більший ризик того, що вона виступатиме годівницею для чиновників. Про це, як повідомляють « Факти.ICTV », у інтерв’ю виданню «Главком» заявила колишня уповноважена Антимонопольного комітету Агія Загребельська, коментуючи урядовий проект закону щодо державного регулювання грального бізнесу, передає ONLINE.UA.

«Обсяг ринку – мінімум мільярд доларів, який на ньому обертається щорічно. І, звичайно, цей орган буде здатним нелегально фінансувати певні політичні процеси і існувати в інтересах політиків», - заявила вона.

За словами Загребельської, у законопроекті вона не побачила гарантій незалежності членів цієї комісії, які призначаються та звільняються виконавчою гілкою влади, і виключного переліку підстав для їхнього звільнення немає.

«Якихось особливих вимог до членів комісії я так само не побачила. При цьому ці люди будуть приймати рішення щодо дуже чутливого ринку з величезною кількістю коштів», - підкреслила експертка.

На її думку, максимальна кількість контролю має бути передана до рук населення як найбільш зацікавленого в тому, аби гральних закладів не було.

«Є такий простий інструмент контролю над тим, легальний це гральний автомат чи ні. Якщо він легальний, то має бути підключений до електронної системи прийняття ставки і зареєстрований в певному державному реєстрі. Як про це дізнатись? За допомогою звичайного мобільного телефону, просканувавши нанесений на автомат QR-код – і одразу отримати інформацію, чи зареєстрований він в системі. У разі з’ясування, що цей автомат встановлений нелегально, має бути проста можливість повідомити про це профільний орган, який просто приїде і забере його. В такому разі ми всі будемо виконувати функцію контролерів», - підкреслила Загребельська.

Як повідомлялось, журналіст видання "Наші гроші" Юрій Ніколов, коментуючи проект закону про регулювання грального бізнесу, заявив, що створення Комісії з розвитку та регулювання азартних ігор, передбачене законопроектом Кабміну про держрегулювання грального бізнесу, не відповідає на питання ефективного контролю за діяльністю нелегальних гральних закладів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?