Експрезидент США Клінтон шкодує про свою роль у ядерному роззброєнні України
Категорія
Світ
Дата публікації

Експрезидент США Клінтон шкодує про свою роль у ядерному роззброєнні України

Експрезидент США Клінтон шкодує про свою роль у ядерному роззброєнні України
Джерело:  online.ua

Колишній президент США Білл Клінтон висловив жаль щодо своєї ролі в переконанні України відмовитися від ядерної зброї в 1994 році.

Джерело: RTE

Клінтон пожалкував про відмову України від ядерної зброї

Клінтон припустив, що Росія не вторглася б в Україну, якби у Києва все ще були засоби ядерного стримування.

Я відчуваю особисту причетність, тому що я змусив їх погодитися відмовитися від ядерної зброї. ніхто з них не вірить, що Росія пішла б на цей трюк, якби в України все ще була їхня зброя, - сказав експрезидент США Білл Клінтон.

У січні 1994 року Клінтон підписав тристоронню угоду з тодішніми президентами Росії Борисом Єльциним і України Леонідом Кравчуком про ліквідацію арсеналу стратегічної ядерної зброї, який залишився в Україні після розпаду Радянського Союзу.

Сполучені Штати також були стороною Будапештського меморандуму пізніше того ж року, який включав зобов’язання Росії поважати територіальну цілісність України.

Я знав, що президент Путін не підтримує угоду президента Єльцина про те, щоб ніколи не втручатися в територіальні кордони України — угоду, яку він уклав, тому що хотів, щоб Україна відмовилася від ядерної зброї. Вони (українці, - ред.) боялися відмовитися від неї, тому що вважали, що це єдине, що захищає їх від експансіоністської Росії, - сказав Клінтон.

Він додав, що коли Путіну стало зручно, він порушив цб угоду та окупував Крим.

І мені це страшно, тому що Україна — дуже важлива країна, - сказав експрезидент США.

Він підкреслив, що підтримка Заходом України має залишатися непохитною.

Я вважаю, що те, що зробив Путін, було дуже неправильним, і я вважаю, що Європа та Сполучені Штати повинні продовжувати підтримувати Україну.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?