Епідеміологи оцінили небезпеку нового штаму COVID-19 для дітей
Категорія
Світ
Дата публікації

Епідеміологи оцінили небезпеку нового штаму COVID-19 для дітей

Епідеміологи оцінили небезпеку нового штаму COVID-19 для дітей
Джерело:  online.ua

Новий штам коронавіруса, який був спочатку виявлений в Великій Британії, найбільш небезпечний для дітей. З таким терміновим попередженням до світу звернулася старша викладачка епідеміології Лондонського університету королеви Марії Дипта Гурдасані. За її словами, після мутації коронавірус став більш заразний для дітей і підлітків до 19 років. Тому вона закликала закрити всі школи в Великій Британії, оскільки через підвищену заразність серед дітей і підлітків новий штам коронавіруса також може швидше перейти до дорослих, що призведе до прискореного поширенню захворювання і зростання смертей. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на допис епідеміологині в соцмережах.

Гурдасані уточнила, що коефіцієнт поширення нового генетичного варіанту коронавіруса (Rt) приблизно в 1,74 рази вище, ніж у випадку з колишнім SARS-CoV-2. Цей параметр показує, скільки хвора людина в середньому встигає заразити людей до ізоляції.

"Усі факти говорять про одне - нам потрібно терміново діяти, щоб обмежити поширення вірусу по всій Великій Британії. Допустити поширення цього штаму - це не варіант. Нам потрібно закрити школи, поки ми не зможемо зробити їх безпечними та запобігти подальшій передачі вірусу", - закликала Гурдасані.

Важливо відзначити, що за новими даними дослідників Імперського коледжу Лондона новий штам коронавіруса дійсно значно більш заразний, ніж стандартний. Якщо конкретніше, він збільшує так зване число R (показник контагіозності вірусу) на 0,4-0,7 одиниці.

Нагадаємо, новий штам коронавіруса почав поширюватися в Великій Британії ще в вересні. Його виявили у понад тисячу осіб в 60 адміністративних одиницях на південному сході Англії. За попередніми даними вчених, новий варіант вірусу може бути до 70% більш заразним, ніж попередні. Для стримування поширення нового штаму коронавіруса в Великій Британії ввели посилені обмеження. Втім штам встиг поширитися за межі країни: його виявили в багатьох країнах Європи, а також, серед іншого, в Туреччині і США.

Поки немає підтверджень, що новий штам коронавіруса більш смертоносний і вакцина від COVID-19 буде недієвою проти нього. Вчені нагадують, що коронавірус, як і будь-який вірус, постійно мутує, і на даний час дослідникам відомо про принаймні дев'яти групах таких мутацій. Фармкомпанії і фахівці з питань охорони здоров'я стверджують, що вакцини від COVID-19, які вже використовують для вакцинації населення, є дієвими і проти нового штаму коронавіруса.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що тільки за минулу добу в Великій Британії виявили 54 тисячі нових випадків зараження коронавірусом. В Україні добова захворюваність більш ніж в 10 разів нижче. У статистиці 4 січня від МОЗ зазначено, що за минулу добу коронавірусом захворіли 4158 українців. Це найменший показник добового приросту хворих за останні три місяці.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?