Ердоган і Путін уклали таємну угоду, щоб зупинити війну
Категорія
Політика
Дата публікації

Ердоган і Путін уклали таємну угоду, щоб зупинити війну

Ердоган і Путін уклали таємну угоду, щоб зупинити війну
Джерело:  online.ua

Турецький лідер Реджеп Таїп Ердоган і президент Росії Володимир Путін провели термінові переговори через серйозну ситуації в Нагірному Карабасі, за територію якого воюють Азербайджан і Вірменія. Ердоган, який підтримує офіційний Баку, запропонував Путіну, який надає підтримку Єревану, створити спільну робочу групу для врегулювання ситуації в Нагірному Карабасі, щоб зупинити війну. За даними турецьких ЗМІ, вірменські сили будуть відведені з семи районів, а на кордоні забезпечувати безпеку будуть російсько-турецькі патрулі. При цьому в Кремлі вирішили приховати подробиці домовленостей Путіна і Ердогана. У пресслужбі російського президента ні слова не згадали про його угоду з главою Туреччини, який раніше вже попереджав, що не дасть шансу ні Путіну, ні вірменському прем'єру Ніколу Пашиняну, зайняти азербайджанську територію. Деталі таємною угоди Путіна і Ердогана повідомляє ONLINE.UA з посиланням на CNN Turk.

"Угода по типу сочинської для Нагірного Карабаху? Турецькі медіа повідомляють, що з'явився проект щодо відведення вірменських сил з семи районів і створення російсько-турецьких патрулів на кордоні. Деталі не ясні і немає підтвердження офіційної угоди", - прокоментував угоду Путіна і Ердогана старший науковий співробітник Австрійського інституту політики Європи і безпеки професор Майкл Танчум в соцмережі.

У пресслужбі Кремля не стали розкривати домовленості Путіна і Ердогана. Там відзначили, що президент РФ повідомив теруцкому колезі, що провів кілька телефонних переговорів з лідерами Вірменії та Азербайджану, в ході яких намагався знайти варіанти якнайшвидшого припинення бойових дій і початку мирних переговорів.

"Підтверджено обопільна готовність до взаємодії з метою досягнення мирного вирішення конфлікту", - коротко підвели підсумки переговорів Путіна і Ердогана в Кремлі.

Тим часом в Нагірному Карабасі тривають запеклі бої. Вранці 9 листопада міноборони Азербайджану повідомило про обстріл своїх позицій вірменськими військовим на державному кордоні. Під обстріл потрапили підрозділи в Товузському і Кедабекському районах. Бойові операції також тривали на Агдерінській, Агдамській, Ходжавендській і Губадлінській ділянках.

Важливо відзначити, що напередодні президент Азербайджану Ільхам Алієв терміново звернувся до нації і повідомив про те, що збройні сили країни взяли під контроль стратегічно важливе місто Шуша в Нагірному Карабасі. Через це місто проходить ключова дорога Степанакерт-Шуша-Лачін, єдина на сьогодні транспортна артерія, по якій вірменська армія і військова техніка потрапляли на територію Нагірного Карабаху. Офіційний Єреван спростував перехід Шуші під контроль Азербайжана. Представник міністерства оборони Вірменії заявив, що бої за місто тривають.

Нагадаємо, конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває кілька десятиліть. Причиною став Нагорний Карабах, який де-юре знаходиться на азербайджанській території, а ось фактично - під контролем вірменського командування. Війна між Вірменією і Азербайджаном тривала до травня 1994 року, але з тих пір конфлікт вважався замороженим. Азербайджанська влада вважають Карабах окупованою територією, а Вірменію - агресором.

27 вересня в Нагірному Карабасі, населення якого становить близько 140 тисяч осіб, поновилися запеклі бої між Вірменією і Азербайджаном. Сторони конфлікту ввели військовий стан, оголосили про мобілізацію і повідомляють про поранених і жертв серед мирного населення, а також про сотні загиблих військовослужбовців. Військові експерти оцінюють ситуацію в Нагірному Карабаху як вкрай небезпечну. Вони побоюються початку нової повномасштабної війни, до якої можуть приєднатися Туреччина, яка стоїть на стороні Азербайджану, і Росія, де підтримують Вірменію.

За останній місяць Вірменія і Азербайджан тричі домовлялися про перемир'я, але режим припинення вогню все одно порушується. Важливо відзначити, що Пашинян виступає за введення російських миротворців у Нагірний Карабах. У Путіна згодні з його пропозицією, але тільки за умови, що на це погодяться всі сторони конфлікту.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян звернувся до президента Росії Володимира Путіна з невідкладним проханням. Він надіслав листа главі Кремля, в якому вимагав почати термінові консультації для визначення роду і розміру допомоги, яку Росія може надати Вірменії для "забезпечення її безпеки". Він нагадав Путіну, що між Росією і Вірменією діє договір про союзницькі відносини. У російському МЗС дали зрозуміти, що Кремль поки не буде надавати ніякої допомоги Вірменії, так як зіткнення відбуваються в Нагірному Карабасі, а не на вірменській землі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?