Ердоган прийняв жорстке рішення проти Росії - у Путіна виникли серйозні проблеми
Категорія
Світ
Дата публікації

Ердоган прийняв жорстке рішення проти Росії - у Путіна виникли серйозні проблеми

Ердоган прийняв жорстке рішення проти Росії - у Путіна виникли серйозні проблеми
Джерело:  online.ua

Росія втрачає ще один найбільший ринок збуту свого газу в Європі. Над цим активно і цілеспрямовано працюють в Анкарі, так як Туреччина вирішила відмовитися від російського газу на користь азербайджанського. У команді турецького лідера Реджепа Таїпа Ердогана повідомили, що Азербайджан вже вийшов на перше місце по постачаннях газу в Туреччину, але в Анкарі мають намір збільшити ці поставки. Про це повідомив глава Міністерства закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу за підсумками переговорів зі своїм колегою з Азербайджану Джейхуном Байрамовим, передає ONLINE.UA.

Як відомо, в серпні поточного року російський "Газпром" не зміг поставити до Туреччини жодного кубометру газу, так як Анкара вирішила зупинити "Турецький потік" нібито через ремонтні роботи. Спочатку планувалося, що вони триватимуть до 10 серпня, але прокачування газу зупинено до сих пір. До того ж підводний газопровід з РФ до Туреччини "Блакитний потік", який повинен був відновити роботу в травні після ремонту, до сих пір простоює.

В результаті Росія більше не є лідером серед найбільших постачальників наза в Туреччину. З 1,87 млрд кубометрів половину в Туреччину поставив Азербайджан (924 млн кубометрів), на другому місці опинився Іран (557 млн), а РФ відкотилася на третю сходинку з 339 млн кубів, а це на 62% менше, ніж в аналогічний період минулого року.

"Азербайджан вже вийшов на перше місце по постачаннях природного газу до Туреччини. В наступні роки ми збільшимо обсяг закупівлі газу в Азербайджану", - зазначив Чавушоглу, коментуючи рішення офіційної Анкари.

Важливо нагадати, що в січні 2020 року президент Росії Володимир Путін президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запустили трубопровід "Турецький потік", але поставки по ньому різко знизилися - в перший місяць 2020 року по "Турецькому потоку" було прокачано 2,254 млрд кубометрів, але в червні - всього 0,002 млрд кубометрів.

До речі, від російського газу вирішили відмовитися і в Польщі. Варшава не тільки вирішила не продовжувати контракт на транзит російського газу по газопроводу "Ямал-Європа", за яким постачали 33 млрд кубометрів російського газу в Європу, так і наостанок вирішила перейти на американський газ.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Польща завдала потужного удару по Росі ї - Газпром оштрафували на 57 млн доларів за порушення польського законодавства.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?