Євросоюз вже готовий ввести санкції конкретно проти Лукашенка
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз вже готовий ввести санкції конкретно проти Лукашенка

Євросоюз вже готовий ввести санкції конкретно проти Лукашенка
Джерело:  online.ua

Влада Європейського Союзу 12 жовтня офіційно повідомила, що вже готова ввести санкції проти білоруського диктатора та нелегітимного президента республіки Олександра Лукашенка. Це зазначається у висновках, ухвалених на засіданні Ради Євросоюзу із закордонних справ. Наголошується, що Рада рішуче засуджує насильство, застосоване режимом Лукашенка щодо мирних протестуючих, а також вимагає звільнити всіх затриманих осіб, включно з політичними бранцями. Члени блоку згадують обмежувальні заходи, накладені на 40 осіб, які відповідальні за шахрайство із президентськими виборами та жорстокі репресії проти мирних акцій протесту. Про це інформує ONLINE.UA з псиланням на відповідний документ.

"Зазначається готовність ЄС вжити подальших обмежувальних заходів щодо суб'єктів та високопосадовців, в тому числі проти Олександра Лукашенка, якщо ситуація не покращиться", — заявили в ЄС.

Окрім того, влада Євросоюзу вкотре звернула увагу на те, що президентські вибори 9 серпня не були ні вільними, ні чесними, а сам білоруський диктатор не має демократичної легітимності.

"Рада підтверджує свою повну підтримку суверенітету та незалежності Білорусі та підкреслює демократичне право білоруського народу обирати свого президента шляхом нових, вільних і чесних виборів, без втручання ззовні", — наголошують представники блоку.

Окрім того, Європейський Союз всерйоз налаштований скоротити співпрацю з офіційним Мінськом на центральному рівні, а також буде посилювати підтримку білоруського народу та громадянського суспільства та відповідно корегуватиме свою двосторонню фінансову допомогу.

"ЄС готовий істотно активізувати свою політичну взаємодію, галузеве співробітництво та фінансову допомогу Білорусі за умови, що влада поважатиме принципи демократії, верховенства права та прав людини, припинить репресії та зловживання, сприятиме політичному процесу, що призведе до вільних та чесних виборів під спостереженням ОБСЄ/БДІПЛ", — йдеться в офіційному повідомленні.

Як уже згадувалося раніше, 2 жовтня влада ЄС офіційно ввела санкції проти 40 чиновників Білорусі, однак тоді у санкційному списку не було прізвища Лукашенка.

Як повідомляв ONLINE.UA, білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська кинула публічний виклик ОЛександру Лукашенку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?