ЄС назвав умову для фінансової допомоги Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄС назвав умову для фінансової допомоги Україні

ЄС назвав умову для фінансової допомоги Україні
Джерело:  online.ua

Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас звернув увагу офіційного Києва на те, що правила закупівлі ліків та медзасобів входять до умов надання макрофінансової допомоги нашій країні. Про це він нагадав у своєму дописі в Twitter, поширивши статтю Atlantic Council щодо викликів вакцинації від коронавірусу в Україні, в якій, серед іншого, згаданий конфлікт довкола закупівель між Міністерством охорони здоров’я та агентством "Медичні закупівлі України", передає ONLINE.UA.

"Передача усіх централізованих закупівель до агентства - також умова надання макрофінансової допомоги від ЄС", — йдеться в повідомленні Матті Маасікаса.

В першу чергу йдеться про те, що наприкінці 2020 року гендиректор ДП "Медичні закупівлі України" Арсен Жумаділов звинуватив очільника Міністерства охорони здоров'я Максима Степанова в неправомірній вимозі погоджувати всі закупівлі вакцин від COVID-19 із МОЗ і заявив, що з січня не планує цього робити. Після цього гучного скандалу уряд забрав функцію закупівлі вакцин від держпідприємства "Медзакупівлі України" і передав процес міжнародній організації Crown Agents.

Що важливо розуміти, офіційний Київ та Євросоюз 23 липня 2020 року офіційно схвалили домовленість про макрофінансову допомогу - кредит на суму 1,2 млрд євро. Як відомо, половина цих коштів надається безумовно - Україна вже отримала їх.

"Виділення наступних 600 млн буде схвалене європейською стороною лише у разі, якщо Україна виконає низку умов, що поділені на 4 блоки – управління державними фінансами, урядування та верховенство права, покращення бізнес-клімату, а також секторальні реформи", — нагадують українській владі в ЄС.

Окрім того, щоб отримати другий транш МФД Україна має передати централізовані закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та індивідуальних засобів захисту у віданні новоствореного ДП "Медичні закупівлі України"; має продовжитися реформа податкової та митниці; має бути створена нова Вища кваліфікаційна комісія суддів та відбутися корпоратизація 10 найбільших державних підприємств.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше країни ЄС дійшли згоди про паспорти вакцинації проти COVID-19.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?