ЄС похвалив Україну за антиолігархічний закон
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄС похвалив Україну за антиолігархічний закон

ЄС похвалив Україну за антиолігархічний закон
Джерело:  online.ua

Європейський Союз підтримав ухвалення Україною антиолігархічного закону та закликав продовжити йти цим шляхом. Про це йдеться в спільній заяві за підсумками 23-го Саміту Україна – Європейський Союз, ухваленій 12 жовтня.

Джерело: заява за підсумками саміту Україна-ЄС.

В заяві зазначається, що учасники підкреслили необхідність подальших зусиль України задля забезпечення незалежного та ефективного функціонування антикорупційних та правоохоронних органів, у тому числі шляхом деполітизованого процесу добору на керівні посади відповідно до заслуг.

"ЄС привітав зусилля України з обмеження можливостей для вчинення корупційних дій та її відданість боротьбі з впливом приватних інтересів ("деолігархізація"), у тому числі шляхом юридично обґрунтованого прийняття та впровадження відповідного законодавства, та закликав до подальших кроків України на цьому напрямку", - наголошується у заяві.

Також ЄС підтвердив свою сталу підтримку зусиль українців, спрямованих на масштабні реформи, особливо в судовій системі та боротьбі з корупцією.

Зі свого боку Україна підтвердила свою відданість ратифікації Римського статуту, як це передбачено Угодою про асоціацію.

Нагадаємо, сьогодні, 12 жовтня, президент України Володимир Зеленський, президент Європейської Ради Шарль Мішель та президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн провели 23-й саміт Україна-ЄС.

Ухвалення закону про олігархів

Нагадаємо, 23 вересня Верховна Рада підтримала у другому читанні та в цілому президентський законопроєкт про олігархів №559. За нього проголосували 279 парламентарів. Переважну більшість голосів за законопроєкт віддала президентська партія монобільшості "Слуга народу" - 229, також підтримали "За майбутнє" - 18, "Довіра" - 15, "Голос" - 11.

Проти закону виступили народні депутати від "Євросолідарності" - 23 нардепи та "ОПЗЖ" - 20. Багато народних депутатів з опозиції критикували президентський законопроєкт.

З критикою виступив навіть тодішній спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, що і стало однією з причин його відставки. Він направив законопроєкт про олігархів на висновок до Венеціанської комісії.

Разумков заявив, що з проханням передати законопроект про деолігархізацію до Венеціанської комісії до нього звернулися одночасно уповноважена Верховної Ради з прав людини і чотири парламентські фракції.

Читайте також:

  • "Слуги" хочуть повторно голосувати за законопроєкт про олігархів.

  • ЄС оцінив можливість введення санкцій проти українських олігархів.

  • У Ради виникла нова серйозна проблема з законом про олігархів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?