ЄС повинен стати незалежним: Макрон виступив з новою резонансною вимогою щодо НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄС повинен стати незалежним: Макрон виступив з новою резонансною вимогою щодо НАТО

ЄС повинен стати незалежним: Макрон виступив з новою резонансною вимогою щодо НАТО
Джерело:  online.ua

Євросоюз повинен стати незалежним від НАТО в питаннях оборони, тому повинен переглянути умови договору про ЄС, в яких йдеться про те, що країни Євросоюзу повинні допомагати кожному члену суспільства. З такою вимогою виступив президент Франції Еммануель Макрон, передає ONLINE.UA з посиланням на Welt am Sonntag.

За даними джерела, Макрон вимагає внести уточнення в сьомий пункт 42-ї статті Договору про ЄС, в якій говориться, що країни ЄС повинні допомагати кожному члену суспільства. Французький лідер вважає, що ці зміни в законодавстві можуть краще захистити країни ЄС, які не є членами НАТО. Він згадав Швецію, Фінляндію, Австрію, Кіпр, Мальту і Ірландію, яким Євросоюз зможе забезпечити безпеку самостійно, якщо НАТО в разі вето не зможе активувати колективну оборону.

Це не перша резонансна заява Макрона про НАТО. Раніше президент Франції заявляв, що всередині альянсу повністю пропала координація, і НАТО знаходиться в стані "смерті мозку". Він також відзначав, що ЄС необхідно почати думати про себе як про самостійну геополітичну силу.

Ці гучні заяви Макрона визвали бурхливі політичні дискусії на міжнародній арені. Зокрема, на слова Макрона відреагувала канцлерка Німеччини Ангела Меркель, яка не погодилася з "діагнозом", який Макрон поставив НАТО.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Меркель закликала європейські країни взяти на себе більше відповідальності за забезпечення безпеки в НАТО, яке виявилося в центрі уваги через конфлікт на Донбасі і анексії Росією Криму. Країни, що входять до НАТО, повинні переглянути питання оборони Альянсу, який є "центральним стовпом нашої оборони", вважає канцлерка Німеччини.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?