ЄС позбавив Лукашенка легітимності - жорсткий удар по диктаторському режиму
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄС позбавив Лукашенка легітимності - жорсткий удар по диктаторському режиму

ЄС позбавив Лукашенка легітимності - жорсткий удар по диктаторському режиму
Джерело:  online.ua

Олександр Лукашенко напередодні вразив світ своєю таємною інавгурацією, яку навіть не транслювали на телебаченні — у порушення закону. Євросоюз виступив із жорсткою заявою про невизнання ані інавгурації, ані президентських виборів 9 серпня. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву Євроради.

За словами високого представника співдружності Жозепа Борреля, у вересні вже лунала офіційна заява про невизнання білоруських виборів через їх фальсифікацію.

"Виходячи з цього, так звана "інавгурація" 23 вересня 2020 року і новий мандат, на який претендує Олександр Лукашенко, позбавлені будь-якої демократичної легітимності", - звернули увагу в ЄС.

Боррель наголосив на суперечці інавгурації реальної волі білорусів, які вже півтора місяця виходять на протестні акції. Населення має повне право на вільний вибір вищого керівництва своєї республіки.

Європейська сторона офіційно закликає Мінськ до проведення нового голосування — на цей раз вільного, з присутністю журналістів та міжнародних спостерігачів.

"ЄС як і раніше переконаний в тому, що інклюзивний національний діалог і позитивна відповідь на вимоги білоруського народу про нові демократичні вибори — це єдиний шлях вперед у пошуку виходу з серйозної політичної кризи в Білорусі з повагою до побажань білоруського народу. У світлі нинішньої ситуації ЄС переглядає свої відносини з Білоруссю", - заявили в Єврораді.

Як повідомляв ONLINE.UA, з окремою заявою також виступила одна із найяскравіших представниць білоруської опозиції Вероніка Цепкало. Вона звернула увагу на те, що в Олександра Лукашенка немає підтримки всередині країни – і країни Євросоюзу не повинні приймати білоруських послів після 5 листопада, коли завершаться його президентські повноваження.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?