ЄС та Британія нарешті узгодили умови торгівлі після Brexit
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄС та Британія нарешті узгодили умови торгівлі після Brexit

ЄС та Британія нарешті узгодили умови торгівлі після Brexit
Джерело:  online.ua

24 грудня офіційно стало відомо, що Велика Британія і Європейський Союз, через рік виснажливих переговорів, домовилися про нову угоду у сфері торгівлі, яка діятиме після остаточного виходу Лондона з блоку 31 грудня. Варто звернути увагу на те, що сторонам вдалося досягти домовленості лише за тиждень до кінця перехідного періоду, який почався на початку цього року. Британія вийшла з ЄС рік тому, але до 31 грудня залишалася на єдиному ринку ЄС, а також на неї поширювалися інші європейські правила. Що важливо розуміти, без цього договору відносини між ЄС і Британією з 1 січня регулювалися б правилами Світової організації торгівлі з відповідними тарифами та перепонами на кордонах. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на заяву британського уряду та ВВС.

"Угода - фантастична новина для сімей і компаній в усіх частинах Великої Британії. Ми підписали першу угоду про вільну торгівлю, засновану на нульових тарифах і нульових квотах, яка коли-небудь була досягнута з ЄС", – йдеться в повідомленні.

Як уже згадувалося раніше, головним каменем спотикання протягом багатьох місяців було питання вилову риби у британських водах і доступ до них країн ЄС. Офіційний Лондон хотів з 1 січня контролювати вилов риби у своїх водах і утримувати більшу частку улову, ніж при діючій системі квот. Однак ЄС вимагав поетапно впровадити нову систему рибальства на більш тривалий період і зберегти більший доступ до вод Британії для човнів з Франції, Іспанії та інших країн-членів.

"Угода дозволить мінімізувати перешкоди для бізнесу та мандрівників по обидва боки Ла-Маншу та обмежить економічну шкоду для економік, які зазнали втрат через пандемію COVID-19. Пізня домовленість щодо угоди означає, що парламентська ратифікація до кінця року неможлива, і тому йдеться про "тимчасове застосування" угоди з 1 січня", – сказано в повідомленні.

Цілком ймовірно, Британська Палата громад організує термінове засідання наступного тижня, а Європарламент голосуватиме за текст вже у січні.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Британії виявили нові штами коронавірусу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?