ЄСПЛ ухвалив перше рішення у справі "Україна проти Росії" щодо Криму
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄСПЛ ухвалив перше рішення у справі "Україна проти Росії" щодо Криму

ЄСПЛ ухвалив перше рішення у справі "Україна проти Росії" щодо Криму

14 січня офіційно стало відомо, що Європейський суд з прав людини нарешті ухвалив перше довгоочікуване рішення у справі "Україна проти Росії". Варто звернути увагу на те, що ЄСПЛ визнав прийнятною скаргу офіційного Києва на порушення прав людини в анексованому РФ Криму. З такою заявою виступили судді під час слухань у Страсбурзі. Також інформацію про позитивне рішення суду підтвердив урядовий уповноважений у питаннях ЄСПЛ Іван Ліщина. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "ЄП".

Документи ЄСПЛ, який є у розпорядженні українських журналістів, свідчать, що Суд визнав скаргу України "частково прийнятною". Окрім того, наголошується, що переважна більшість статей, за якими офіційний Київ звинувачує Моску у здійсненні системних порушень прав людини у Криму, визнані прийнятними для розгляду по суті.

"У тому числі, будуть розглянуті звинувачення щодо неналежного нерозслідування Росією вбивств; щодо практики незаконного позбавлення волі та негідного поводження з людьми; переслідування неросійськомовних ЗМІ та обмеження освіти іншими мовами ніж російська; залякування та переслідування релігійних лідерів; автоматичного надання російського громадянства; обмеження вільно пересування кримчан на материкову Україну тощо", — йдеться в повідомленні видання.

Варто також звернути увагу на те, що Європейський суд з прав людини відхилив як неаргументовані лише звинувачення України щодо того, що Росія після окупації Криму встановила там "адміністративну практику щодо вбивств/розстрілів".

Також вказано, що судді зазначили, що команда очільника Кремля Володимира Путіна здійснювала "фактичний контроль" на території Криму з 27 лютого 2014 року, тобто ще до здійснення незаконної анексії окупованого нею півострова. Як стверджують джерела видання, саме на підставі ухваленого рішення ЄСПЛ повинен розглянути по суті всі пункти звинувачень України щодо Росії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що перше засідання Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у справі "Україна і Нідерланди проти Російської Федерації", яка стосується подій на окупованому Донбасі, уже запланували на 15 вересня 2021 року. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?