Єврокомісія пригрозила Німеччині санкціями - назріває гучний скандал
Категорія
Політика
Дата публікації

Єврокомісія пригрозила Німеччині санкціями - назріває гучний скандал

Єврокомісія пригрозила Німеччині санкціями - назріває гучний скандал
Джерело:  online.ua

Єврокомісія підозрює Німеччину в порушенні законодавства Євросоюзу і готує розслідування проти Берліна, слідом за яким можуть послідувати санкції. Приводом для розслідування стало рішення Федерального конституційного суду Німеччини про те, що скупка державних облігацій Європейським центральним банком (ЄЦБ) частково суперечить німецькій конституції. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн пообіцяла ретельно вивчити рішення німецького суду на відповідність європейським угодам. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Tagesshau.

Відомо, що конфлікт, що загрожує основам єдиної європейської валюти євро, розгорівся в зв'язку з тим, що Федеральний конституційний суд у Карлсруе 5 травня оголосив про те, що програма скупки державних облігацій країн ЄС Європейським центральним банком, спрямована на захист економіки єврозони, частково порушуєзаконодавство Німеччини, оскільки уряд країни і бундестаг не були підключені до перевірки відповідності рішення ЄЦБ. Це рішення суду обурило депутата Європарламенту від "зелених" Свена Гігольда, який закликав ЄК почати розслідування з цього питання.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що відноситься до цієї справи дуже серйозно і має намір ретельно вивчити всі документи, які з нею пов'язані. Вона нагадала, що Єврокомісія по чинному праву може накладати грошові штрафи за порушення європейського законодавства на країни ЄС.

"Зараз ми детально аналізуємо рішення Конституційного суду Німеччини. І ми розглянемо можливі наступні кроки, які можуть включати в себе варіант санкційної процедури. Останнє слово в тому, що стосується законодавства ЄС, залишається завжди за Європейським судом. Європейський Союз - це спільнота цінностей і закону , які повинні завжди дотримуватися і захищатися. Це те, що тримає нас разом", - підкреслила глава ЄК.

Важливо відзначити, що рішення Конституційного суду Німеччини вже привітала Польща. Прем'єр-міністр Польщі Мадеуш Моравецький назвав його "одним з найважливіших судових вердиктів в історії Європейського Союзу".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що канцлерка Німеччини Ангела Меркель виявилася в епіцентрі нового скандалу в ЄС, пов'язаного з бюджетом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?