Європа готує Україні газовий удар: ЗМІ дізналися деталі
Категорія
Світ
Дата публікації

Європа готує Україні газовий удар: ЗМІ дізналися деталі

Європа готує Україні газовий удар: ЗМІ дізналися деталі

У п'ятницю, 28 жовтня, Європейська комісія збирається зняти обмеження на використання російським "Газпромом" сухопутного продовження газопроводу "Північний потік" - гілки OPAL на території Німеччини, в обхід української газотранспортної системи.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Deutsche Welle.
Як пише агентство Reuters з посиланням на власні джерела в керівництві Євросоюзу, Росія зможе перенаправити більше газу в Центральну і Східну Європи в обхід української газотранспортної системи.
За інформацією журналістів агентства, "Газпром" отримає виняток з європейського антимонопольного законодавства і отримає 50% доступу до газопроводу. Співрозмовники Reuters додають, що російський концерн зможе претендувати ще на 30-40%, тоді як 10-20% повинні залишитися доступними іншим постачальникам.
Джерела видання The Wall Street Journal також підтверджують цю інформацію.
"Це часткова поступка росіянам, але зовсім не різдвяний подарунок", - сказав один зі співрозмовників газети.
Також стало відомо, що Єврокомісія чекає від "Газпрому" гарантій збереження транзиту через Україну і після завершення контракту в 2019 році. Київ же збираються залучити до тристоронніх переговорів щодо постачання газу в ЄС взимку.
Очікується, що таке рішення може обурити ряд членів Євросоюзу, які закликають до збільшення тиску на Росію через її агресію в Україні. Наприклад, польська держкомпанія PGNiG пригрозила подати в суд на Єврокомісію через загрозу енергетичній безпеці. Рішення про OPAL може відкрити шлях і проекту "Північний потік-2", проти якого також виступають Польща, країни Балтії і Україна.
Як повідомляв ONLINE.UA, в кінці червня президент Петро Порошенко провів переговори з главою болгарського уряду Бойко Борисовим, в ході яких сторони обговорили диверсифікацію маршрутів поставок природного газу в дві держави, засудивши будівництво магістрального газопроводу "Північний потік-2" з Росії до Німеччини через Балтійське море.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?